Datornicii sunt scutiți de penalitățile de întârziere, precum și de jumătate din dobânzile aferente, dacă își achită datoriile până la sfârșitul acestui an fiscal, respectiv până la 31 martie 2016. Guvernul României a decis această strategie, cu scopul de a convinge cât mai mulți români, fie ei persoane fizice sau juridice, să participe activ la majorarea încasărilor bugetare. Un gest mărinimos, dar jignitor la adresa celor care țși-au plătit datoriile la timp, avertizează specialiștii în economie.

38492-stergere_datorii_3.jpgPrin aprobarea unui proiect de ordonanță de urgență, Guvernul a decis anularea penalităților de întârziere pentru taxele datorate și neachitate la 30 septembrie 2015, precum și aproape jumătate din dobânzile aferente. Condiția este ca rău-platnicii să își achite datoriile până la sfârșitul anului fiscal, respectiv 31 martie 2016.

În scopul prevenirii acumulării de noi datorii la bugetul general consolidat și pentru a minimiza efectele hazardului moral în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată de către contribuabilii susceptibili de a beneficia de măsurile propuse prin prezentul act normativ, considerăm că elementele mai sus menționate vizează un interes public și constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, fapt pentru care se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

La fârșitul lunii iunie, anul viitor, se va decide căror datornici li se șterge mai mult de jumătate din dobânda aferentă restanței

Ștergerea parțială a dobânzilor implică un efort suplimentar din partea datornicilor, respectiv gestul de a plăti un procent de 45,8% din dobânzile aferente taxelor neplătite la 30 septembrie 2015, până în data de 30 iunie 2016. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci restul de 54,2% din datorie urmează să se șteargă”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Margareta Dobre, analist financiar.

Această măsură se extinde și la nivelul firmelor aflate în insolvență, despre care oficialii statului spuneau inițial că nu vor fi incluse în acest demers. Toate aceste derogări se fac cu scopul de a crește incasările bugetare, precum și a ajutorării contribuabililor aflați în dificultate. Cât despre avantajele primite de contribuabilii onești, care și-au plătit datoriile la timp, urmează să se discute în comisiile guvernamentale, dar nu sunt o prioritate.

„Vom medita asupra unei soluții pentru contribuabilii care și-au plătit dările la timp, astfel încât aceștia să fie stimulați să se conformeze voluntar în continuare. acest lucru va fi posibil însă doar după ce Ordonanța de Urgență privind amnistia fiscală va trece de Parlament”, a explicat Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Această atitudine nu este deloc una care să încânte organizațiile patronale. Acestea și-au manifestat nemulțumirea față de măsurile de încurajare a datornicilor care evită plata taxelor și impozitelor.

O asemenea măsură de minimizare a datoriilor trebuie dublată de stimulente fiscale pentru contribuabilii care plătesc la timp, altfel nu se vor observa efectele necesare accelerării conformării voluntare. Din contră, contribuabilii se vor gândi de două ori înainte de a plăti la timp obligațiile fiscale care le revin”, explică membrii AmCham România.

Procedura de aplicare a ordonanței de urgență se va aproba în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia, prin ordin al președintelui ANAF.

CITEȘTE ȘI:

19 October 2015