Creditele cu buletinul au fost unul dintre principalele motive de prăbușire a economiei mondiale. Lipsa de rigurozitate în verificarea clienților a făcut rău și celor care s-au împrumutat, dar și băncilor. Este o greșeală pe care nimeni nu mai vrea să o repete, iar noua generație de credite cu buletinul nu are nimic de-a face cu scăpările trecutului. Creditele instant ale epocii post-criză economică sunt rapide, dar aprobate cu responsabilitate.

38433-credit.jpgCâteva dintre cele mai importante bănci ale momentului au început iar să anunțe că oferă credite instant. Clientul trebuie să vină cu buletinul la orice sucursală, de unde pot pleca având conturile pline, după o așteptare de doar 15 minute, după cum anunță oficialii ING. Alte două bănci care oferă asemenea produse sunt Raiffeisen Bank și Idea Bank.  Toate aceste instituții au încheiat acorduri cu ANAF prin care clienții interesați de aceste credite sunt verificați temeinic, în baza de date a agenției precum și a Biroului de Credite, pentru a li se demonstra bonitatea.

Dacă în anii de dinainte de criză, clientul trebuia să vină cu buletinul și o adeverință de salariu pentru a putea semna un credit, acum informațiile despre veniturile clientului, creditele pe care el le are în desfășurare și modul în care își plătește ratele pot fi obșinute instant, de la Fisc. Astfel, nu se mai pot repeta situațiile în care clienții pleacă de la o sucursală la alta cu aceeași adeverință de salariu și obține credite multiple, pe care nu le mai poate susține ulterior”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Martin Haagenz, managerul firmei de brokeraj bancar Haagenz&Parteners.

Clienții care încasează salariul în conturile băncii creditoare, pot obține dobânzi mai mici cu până la 1%

Astfel, băncile pot răspunde apetitului în creștere care îl au clienții bancari, înlesnind demersul și păstrând creditarea cât se poate de sigură. Dacă inițial, Asociația Română a Băncilor a semnat o convenție cu ANAF în acest sens, acum băncile au început să semneze contracte individuale, personalizate pe nevoile fiecăreia. Astfel, timpul de așteptare a fost redus la minimum.

În general, clienții pot primi banii în aceeași zi. Sumele de împrumutat variază între 2.000 și 120.000 de lei, cu o perioadă de acordare care poate ajunge la cinci ani și o dobândă care variază între 7% și 11% pe an. Comisioanele sunt de analiza dosarului, aproximativ 100 de lei, doar dacă se acordă creditul, comision de acordare, care poate ajunge la 250 de lei  și un comision de administrare care se plătește o singură dată, la momentul acordării creditului, respectiv 1% din suma împrumutată sau o sumă fixă”, explică Martin Haagenz.

În acest context, românii par să treacă peste reticența de creditare. Într-o singură lună, cele trei băci au verificat la Fisc peste 50.000 de persoane interesată să obțină un credit. Venitul minim al clienților interesați de aceste credite trebuie să fie cuprins între 800 și 1.000 de lei, în funcție de bancă. În funcție de dobândă, rata lunară pentru un credit de 50.000 de lei, acordat pe o perioadă de cinci ani, variază între 995 și 1051 de lei. Clienții care acceptă să își încaseze salariul în conturile băncii care le oferă creditul, pot obține dobânzi mai bune cu până la 1%. La finalul lunii august, românii aveau credite de consum de 53,24 de miliarde de lei. Suma este cu 6,3% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. 

CITEȘTE ȘI:

12 October 2015