Guvernele celor 17 ţări din Zona euro iau din ce în ce mai serios în considerare introducerea unei taxe bancare menită să salveze Grecia de la faliment. Sectorul bancar ar trebui să „contribuie la răscumpărarea de obligaţiuni elene", au declarat surse diplomatice de rang înalt.

Faliment GreciaOficialii din zona euro analizează introducerea unei taxe ce va fi achitată de instituţiile bancare europene, ca măsură de salvare a Greciei, parte dintr-un plan mai amplu, a declarat ieri ministrul francez de Afaceri Europene.

„Aceasta este una dintre opţiunile discutate. Această soluţie ar fi avantajoasă deoarece nu ar trebui ca noi să intervenim direct în activitatea băncilor", a confirmat ministrul francez Jean Leonetti, pentru publicaţia germană Die Welt.

Propunerea va fi analizată mai atent, mai ales din pricina faptului că taxa ar putea fi plătită inclusiv de instituţiile financiare care nu activează efectiv pe piaţa din Grecia.

Liderii din zona euro se vor întâlni joi la Bruxelles pentru a elabora un nou plan de ajutorare a Greciei şi de a stabili cum va fi plătită a doua tranşă de salvare,estimată a fi în jur de 110 miliarde euro.

Guvernele europene mai studiază şi o altă posibilitate - ca răscumpărarea datoriilor greceşti să poată fi făcută cu banii direcţionaţi către mecanismul de salvare conceput de reprezentanţii zonei euro.

Germania şi alţi reprezentanţi au făcut presiuni pentru elaborarea unei soluţii venind din sectorul privat, dar această opţiune nici nu a fost luată în considerare de opoziţie, printre care Banca Centrală Europeană şi reprezentanţii altor câteva state membre. Aceştia au declarat că în momentul de faţă orice ar putea declanşa schimbarea momentului sau a metodei în care se face plata datoriei (eveniment de default). Reprezentanţii care fac parte din opoziţie sunt foarte sceptici şi neîncrezători în faptul că guvernul elen ar putea aplica măsurile de austeritate impuse.


19 July 2011