Nu puţini sunt cei care au rămas blocaţi în diverse hoteluri din întreaga ţară, din cauza vremii nefavorabile. Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat hotelierilor să le acorde gratuit masă acestora şi să reducă tarifele de cazare la jumătate. O parte dintre furnizori deja a acceptat.

23189-snow.jpgLa nivel naţional, circa 10.000 turişti nu pot pleca acasă din cauza vremii neprielnice, fiind blocaţi în diverse oraşe şi staţiuni. Astfel că Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a apelat la înţelegerea hotelierilor pentru a-i sprijini pe turişti.

„Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc  a făcut apel către toţi hotelierii din România să reducă tarifele cu 50% pentru turiştii blocaţi în diverse oraşe sau staţiuni din cauza vremii nefavorabile şi să le acorde acestora masă şi ceai gratuite", a declarat pentru Mediafax Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

Deşi solicitarea a fost făcută joi dimineaţă, răspunsul a venit rapid din partea celor mai mulţi, iar o parte dintre furnizorii de servicii hoteliere din Bucureşti, Timişoara sau Cluj deja a acceptat.

„Sunt turişti rămaşi în hotelurile din Bucureşti, de exemplu, şi ale căror zboruri spre diverse destinaţii s-au anulat, sunt unii care s-au cazat în Capitală şi veneau dinspre Cluj, în drum spre Constanţa, sunt oameni care au rămas în staţiuni şi n-au mai putut pleca, pentru că drumurile au fost închise. Din acest motiv, acum gradul de ocupare al hotelurilor este mult mai mare ca de obicei, dar nu vrem să profităm de acest lucru", a mai spus preşedintele FPTR.

Codul portocaliu va fi prelungit

Ninsoarea şi viscolul fac ca zeci de drumuri naţionale şi judeţene să fie inutilizabile, astfel că circulaţia rutieră este întreruptă pe nenumărate porţiuni. De asemenea, traficul feroviar este îngreunat, astfel că au fost anunţate întârzieri ale trenurilor. Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti este deschis, dar sunt anulate aproape 30 curse. Mai rău de atât, în circa 480 de localităţi a fost afectată alimentarea cu energie electrică, conform informaţiilor MAI.

În acest context, premierul Emil Boc a anunţat că va fi prelungit codul portocaliu inclusiv joi, după ora 18:00, deoarece condiţiile meteorologice vor continua să fie nefavorabile. 

CITEȘTE ȘI: România riscă scăderea ratingului de ţară din cauza protestelor

 

26 January 2012