Sudul Capitalei, speranta locuintelor ieftine



Evenimentul Zilei - 04.01.2007
In zonele industriale mai exista terenuri cu utilitati, la 40-50 de euro/mp.

Pretul terenurilor in zona de SudPreturile terenurilor vor creste si anul acesta, dar in functie de potentialul de crestere al zonei, sunt de parere analistii imobiliari. Daca in unele regiuni, cum ar fi sudul, scumpirile ar putea fi de pana la 20%-25%, in vest si, mai ales, in nord ritmul va fi mult mai scazut.

"Valoarea terenurilor destinate constructiilor va depinde, in viitor, de succesul pe care-l vor avea proiectele aparute pe piata, in functie de timpul de absorbtie, de pret sau chirie", mentioneaza un studiu Colliers, realizat la mijlocul anului trecut.

Pret redus, langa fabrici

Chiar daca este expus unor majorari consistente, sudul Capitalei ar putea permite viitorilor investitori sa construiasca locuinte mai ieftine. Specialistii imobiliari sustin ca acest segment a fost ignorat pana acum de cei din domeniu, in conditiile in care apartamentele de lux si cele pentru clasa medie promiteau castiguri mai mari.

"Zona de sud a intrat deja in atentia supermarketurilor si a retailerilor tip cash-and-carry. Chiar daca cele mai mari probleme raman, deocamdata, caile de comunicatie si lipsa spatiilor verzi, aici pot fi realizate dezvoltari imobiliare de tip "mass market" - locuinte ieftine in constructii colective, precum si noi proiecte industriale", e de parere analistul Radu Zilisteanu.

In sud - de exemplu, in zona centurii de est - se mai gasesc terenuri si cu 40-50 de euro, intravilane si cu utilitati. Dezavantajul acestora este insa locatia - in apropierea zonelor industriale, dar si suprafetele foarte mari puse la vanzare.

2006, generos cu proprietarii

Anul trecut, terenurile s-au scumpit, in medie, cu circa 20a-30a. In timp ce in unele zone costurile s-au dublat, acolo unde preturile erau deja la un nivel ridicat valoarea unui metru patrat a ramas constanta sau a crescut foarte putin. In sud si est, zonele care au inregistrat cresteri mari ale preturilor terenurilor au fost in special Titan, Rahova si Progresului.

Aici preturile au sarit de la 200-250 de euro/mp in 2005 la 350-600 de euro. In vest, preturile au crescut pana la 300-600 de euro/mp, iar in unele cazuri, pentru terenurile cu locatii si aprobari urbanistice deosebite, pretul poate ajunge si la 700-800 de euro.

In prezent, nordul Capitalei concentreaza aproximativ 60a din totalul proiectelor rezidentiale aflate in dezvoltare si ramane in topul preferintelor pentru birourile de clasa A, cu 70% din proiectele anuntate ca se vor livra pana in primul trimestru al anului 2008 - situate in zona dintre Piata Presei Libere si Baneasa Business&Technology Park.

Crema luxului ramane la polul nord

Tot in nord este situata cea mai mare zona comerciala din Romania pana in acest moment - platforma comerciala din cadrul cartierului Baneasa. In acelasi timp, nordul constituie o prioritate pentru autoritati, care au pus la punct deja cateva proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii. Chiar daca preturile au ajuns, in anumite zone, chiar la 900-1.000 de euro metrul patrat, nu si-a pierdut atractia pentru investitori.

 

Articol integral in Evenimentul Zilei

 

 

Teodora Trandafir
Evenimentul Zilei
 

4 January 2007