Din ce în ce mai mulţi cumpărători încep să ocolească nordul Bucureştiului. În plus, nu doar preţul este cel care dictează alegerea zonei potrivite pentru a cumpăra o casă sau pentru a investi.

Vecinii fac diferenţa

Sudul Capitalei, noua atracţie imobiliară?Fiecare zonă are avantaje şi dezavantaje, iar cele mai importante din ultima categorie sunt poluarea şi aglomeraţia generată de infrastructura depăşită.

„Personal, prefer nordul, care, pe lângă stilul de viaţă mai activ pe care îl oferă, este şi foarte aproape de cele mai importante centre de afaceri, dar şi de aeroport. Nici calitatea vecinilor nu trebuie uitată - nordul este o zonă cu fond de locuinţe noi, iar preţurile mai piperate te feresc de vecinii ‹‹periculoşi››.

Pentru cei cu posibilităţi este locul potrivit."Sudul este, de departe, zona cu cele mai multe dezavantaje - infrastructură cu mult depăţită sau chiar inexistentă în unele cazuri, apropierea de zone industriale sau de gropi de gunoi, centre de ecarisaj, abatoare. Aici sunt foarte mulţi oameni cu situaţie materială precară. „Totuşi, geologii ne recomandă această zonă pentru construcţii datorită solului potrivit pentru orice tip de construcţii. Poate fi o investiţie de viitor."

Despre centrul Bucurestiului, aş putea spune că este o zonă perfectă pentru birouri. „În ciuda faptului că oferă foarte multe facilităţi, precum şcoli, grădiniţe, spitale, supermarketuri la fiecare colţ, nu este tocmai zona rezidenţială perfectă." Zgomotul şi poluarea, lipsa spaţiilor verzi sunt cele mai mari probleme din acest cartier. „Dacă a avea mulţi vecini nu reprezintă o problemă, poţi merge liniştit în Colentina sau Militari." Cartierul Militari este mai rupt de centrul oraşului, dar Colentina oferă un acces facil. Este de menţionat faptul că aceste zone oferă spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, spre deosebire de centrul oraşului", Cosmin Radu, General Manager Zero Point Consulting

Criteriile psihologice primează

Dezvoltarea imobiliară a ultimilor ani a adus o alternanţă cel putin interesantă a zonelor imobiliare de interes ale Capitalei, împărţite de către investitori în funcţie de punctele cardinale. Debutul fulminant al exploziei imobiliare s-a făcut în zona de Nord a Capitalei, care a devenit rapid „zona O" - asta în ciuda infrastructurii precare. „Explozia de culoare şi bogăţie instantanee care a lovit satul Pipera au făcut ca nordul Capitalei să fie considerat apogeul imobiliar şi principalul deziderat rezidenţial al oricărui multinaţional cu pretenţii."

În mod evident, investitorii imobiliari care au intrat ceva mai târziu în piaţă s-au găsit în faţa unor obstacole financiare uriaşe în incercarea de a dezvolta vreun proiect mai mare în nord. Au început astfel să apară alternativele cardinal opuse, primele proiecte materializându-se în sudul Capitalei.

Este greu de stabilit o ierarhie clară a zonelor imobiliare din Bucureşti. „Sunt foarte multe criterii ce oferă clasificări subiective şi care dezvoltă tipologii de preferinţe în funcţie de direcţia imobiliară vizată." Prestigiul zonei de nord rămâne în continuare greu de egalat, însă disponibilităţile de infrastructură ale zonelor de est şi de vest primează.

Un instrument clar şi hotărâtor îl reprezenta, cu ceva vreme în urmă, preţul. „Dar acum se merge din ce în ce mai mult pe decizii emoţionale care au la bază nevoi acute şi imediate ale vânzătorului şi cumpărătorului. Tocmai de aceea, mai nou, au început să apară praguri psihologice dincolo de care tranzacţiile imobiliare care se efectuează sunt văzute ca extravaganţe sau consecinţe ale norocului vânzătorului." , Andrei Sandu, director general Mediacity

Sursa

28 July 2009