În vederea monitorizării dar şi explicării procesului de executări silite, Heima.ro a elaborat recent un indice - IPBEX - care răspunde la întrebarea privind nivelul preţurilor pe metru pătrat al bunurilor imobile executate silit.

IPBEX reprezintă indicele de preţ mediu pe metru pătrat al bunurilor imobile executate silit. În elaborarea acestui indice s-a luat în calcul anunţurile care conţineau informaţiile necesare (suprafaţa şi preţul) publicate de instituţiile financiare din martie până în mai inclusiv. Trebuie menţionat că indicele astfel calculat diferă de la o lună la alta. În general, se constată că valorile cele mai mari sunt pentru apartamente iar cele mai mici în cazul terenurilor.

În ceea ce priveşte luna mai, se poate observa că preţul cel mai mare este la apartamentele din Bucureşti Ilfov, şi anume 5.104 lei. Locurile 2 şi 3 la apartamente sunt deţinute de Suceava cu 3.517 lei şi, respectiv, Hunedoara, cu 3.514 lei. La case, pe primul loc se plasează Giurgiu cu 2.992 lei, urmat de Bihor şi Argeş cu 2.500 şi, respectiv cu 2.060 lei.

La terenuri, Vâlcea este pe primul loc cu 983 lei, urmată de Neamţ şi Bihor cu 657 şi, respectiv cu 635 lei. Este de remarcat un nivel extrem de scăzut al numărului de executări silite (şi implicit al IPEB, care este 0 la apartamente şi case şi foarte mic la terenuri) s-a înregistrat la Arad, Călărăşi, Buzău, Galaţi şi Mureş.


 



Sursa

30 June 2010