Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul grupului de firme Mobexpert şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori roâni, critică dur sistemul bancar local, 80% din sistem fiind în proprietatea grupurilor financiare străine, pe care îl acuză că blochează artificial creditarea persoanelor fizice şi în acest fel loveşte consumul, afacerile şi duce economia în jos, în loc să o susţină.

"În momentul de faţă, vrem sau nu să recunoaştem, principala problemă este blocajul creditării la nivelul persoanelor fizice, blocaj pe care eu îl văd în cea mai mare parte artificial (face referire la dobânzile mari - n.red.). Din păcate, în domeniul bancar deciziile strategice nu se mai iau în Bucureşti. Cred că managementul local al băncilor nu este capabil cu adevărat să-şi expună părerile către decidenţii de la Viena sau Paris, astfel că totul este blocat", a spus Şucu.

El explică faptul că în România problema creditării nu este a companiilor mari, avocaţii de specialitate negociind clauze favorabile ambelor părţi, cât mai degrabă a persoanelor fizice, situaţie în care "banca îşi impune întotdeauna punctul de vedere".

"Pe noi nu ne preocupă creditele noastre pentru că am avut grijă să fie negociate într-un mod corect. Am putea avea unele dificultăţi şi cu cele existente în măsura în care am avea nevoie de creditare suplimentară. Dar cine mai are nevoie de dezvoltare acum? Pe noi ne preocupă creditarea clienţilor care este blocată. Şi nu cred că statul este cel care poate să intervină", a mai spus Şucu.

Dacă firmele iau credite cu dobânzi de 4-5% la euro, persoanele fizice iau împrumuturi cu dobânzi care depăşesc 12% în euro. La lei, firmele iau bani de la bănci cu 5-8%, în schimb persoanele fizice trebuie să plătească dobânzi care depăşesc 15%. În ultimii doi ani creditarea persoanelor fizice a scăzut dramatic, ceea ce a afectat toate pieţele: consum, auto, imobiliare, electrocasnice, mobilă etc. Paradoxal, în plină criză economică băncile nu numai că nu au redus dobânzile la persoanele fizice, ci dimpotrivă le-au majorat, ceea ce a sufocat orice achiziţie pe credit.

 


 

Sursa

5 July 2010