Pentru o bancă de dimensiune medie, care deţine un portofoliu de 10.000 de garanţii ipotecare rezidenţiale, o reevaluare clasică a portofoliului ar putea costa aproximativ 600.000 de euro, susţine compania imobiliară "Colliers International", într-un comunicat remis redacţiei.

sursa:agenda.roNoile reglementări BNR şi normele europene Basel II impun reevaluarea garanţiilor pentru credite acordate persoanelor fizice cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cele acordate persoanelor juridice, o dată pe an.

Această normă vine în întâmpinarea riscului de expunere, fiind o verificare a raportului "loan to value" (n.r. împrumut pe valoare) pe fiecare credit acordat. 

Pasul minim necesar, în opinia "Colliers", în cazul garanţiilor rezidenţiale (în majoritate credite acordate persoanelor fizice) este reevaluarea garanţiilor mai vechi de trei ani, respectiv cele pentru credite acordate până la sfârşitul lui 2006.

În cazul acestora, sunt şanse mari să nu apară scăderi faţă de valoarea iniţială, nivelul actual al BREI V (indicele de preţ calculat de "Colliers" pentru apartamentele vechi din Bucureşti) fiind similar cu media pieţei din trimestrul I 2006. Astfel raportul "loan to value" va continua să fie subunitar.

În perioada 2006 - 2009 (inclusiv), pentru o perioadă de 15 luni, piaţa a crescut susţinut, atingând un vârf al preţurilor în martie 2008, pentru ca apoi să intre pe un trend des-cendent, până în luna iulie a anului 2009.

"Prima Casă" a reuşit, începând cu iulie 2009, să îngheţe scăderea pentru o perioadă de 5-6 luni, aducând, pe unele segmente, creşteri de maxim 10%, anulate ulterior de deprecierile din noiembrie şi decembrie. Astăzi, piaţa continuă cu variaţii negative, mici dar constante, fără a avea argumente raţionale măcar pentru o stabilizare reală.


 

Sursa

2 February 2010