După ani întregi de prăbuşiri dramatice, specialiştii în economie din SUA îndrăznesc să facă un anunţ de mult aşteptat: piaţa locuinţelor a atins fundul sacului, urmează revenirea. În tot acest timp, România se zbate să îşi păstreze echilibrul, iar iarna grea nu ajută deloc. Din cauza ninsorilor, economia va scădea în primul trimestru al acestui an. Vestea bună este că, la fel cum am importat criza financiară din SUA, Europa va fi direct atinsă şi de revenirea sistemului american. Astfel, pentru a doua parte a anului se anunţă veşti bune.

23823-scadere-economica.jpgUnii dintre cei mai credibili analişti americani au ieşit la rampă pentru a face un anunț mult aşteptat: recesiunea, pe segmentul imobiliar, este la sfârşit. Nume precum Warren Buffet, investitorul Bill Ackman sau economistul Robert Schiller anunţă că piaţa locuinţelor ar fi atins fundul sacului şi se află într-un proces de revenire. Achiziţia de locuinţe, pentru americani, este o oportunitate perisabilă, în acest moment, anunţă analiştii.

„Avem preţul caselor redus cu 30% până la 50%, dobânzile scăzute cu 30% până la 40% de la cât erau în urmă cu cinci ani. Astfel, costul efectiv al deţinerii unei case este mai mic decât a fost vreodată. Este mai ieftin să locuieşti într-o casă pe care o ai în proprietate faţă de un apartament în chirie. Motivul pentru care oamenii nu au ieşit să cumpere locuinţe este dat de frica că îşi vor pierde slujba”, spune investitorul Bill Ackman.

Numărul tot mai mic al şomerilor a încurajat tranzacţiile imobiliare

Rata şomajului, care a scăzut constant în ultima perioadă, i-a încurajat pe oameni să cumpere din nou. Acest trend, spun specialiştii, va continua, lucru care va duce la creşterea preţurilor, iar oportunitatea va dispărea. Chiar şi economistul american Robert Shiller, cel care a prezis explozia balonului imobiliar din 2008, susţine teoria potrivit căreia evoluţia negativă a preţurilor de pe piaţa locuinţelor se apropie de final, dacă nu a atins deja fundul sacului.

„Chiar nu văd nicio cale ştiinţifică prin care să fiu asigurat de ceea ce urmează să se întâmple pe această piaţă. Totuşi, începem să avem câteva veşti bune. Lucrări începute, autorizaţii noi, încredere, indicele locuinţelor NAHB este în sus. Este încă redus, dar e îndreptat în sus. Casele devin mai accesibile, dobânzile sunt jos, preţurile sunt jos la un nivel cât de cât normal. Aşa că probabil că, în termeni de locuinţe, acesta este finalul”, a spus Schiller.

Totuşi, el a completat, susţinând faptul că lucrurile se pot întoarce rapid şi tăios. Totuşi, chiar şi simplele previziuni optimiste au puterea de a trage piaţa în sus.

România, în recesiune tehnică din cauza iernii grele

Pe termen scurt, efectele s-ar putea face simţite chiar şi în România. Asta chiar dacă analiştii economici şi brokerii se aşteaptă la o contractare a economiei în primul trimestru al lui 2012. Ministrul de Finanţe chiar a anunţat o scădere mică faţă de ultimele luni din 2012, din cauza iernii grele care a paralizat temporar mai multe ramuri ale economiei. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci România ar intra în recesiune tehnică, pentru că ne vom confrunta cu două trimestre consecutive de scădere. Însă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul Intern Brut va avansa cu 1,5-2%. Aşadar, recesiunea tehnică nu este de natură să îngrijoreze.

„Nu vine nicio nenorocire peste noi! Trimestrul III a avut un boom generat de producţia agricolă, iar trimestrul IV a confirmat practic producţia industrială şi serviciile. Mai mult decât atât, în sfera serviciilor către populaţie s-a înregistrat o creştere consistentă, în sfera construcţiilor o creştere consistentă. Deci nu avem îngrijorarea unei intrări în recesiune reală. Dacă aţi compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veţi constata o creştere consistentă. Deci de unde până unde ne punem mâinile în cap că vine recesiunea peste noi? Este adevărat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a condiţiilor meteo, dar se vor recupera investiţiile, serviciile către populaţie în trimestrul II”, a menţionat preşedintele Traian Băsescu.

Această teorie este susţinută de analiştii financiari, care spun că termenul de recesiune tehnică are implicaţii mult prea dure în România.

„În SUA, este o instituţie care judecă după mai multe criterii dacă s-a intrat sau nu în recesiune, nu se ia în considerare doar scăderea din două trimestre consecutive. Deşi termenul este discutabil, pot să fiu de acord că economia se va contracta în primul trimestru”, a declarat pentru Mediafax economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

El vede o scădere de 0,5-0,7% în primul trimestru din acest an, urmată de o creştere de 0,2% în trimestrul următor. Pentru întregul an, Dumitru estimează un avans economic de 0,5%. Teoria scăderii este susţinută şi de specialiştii ING care estimează o scădere economică de 0,3% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2011.

Ideea scăderii este împărtăşită şi de oficialii BCR, care sunt de părere că Zona euro trebuie să se stabilizeze, pentru ca România să intre într-un trend pozitiv.

„Considerăm că este posibilă o uşoară contracţie a economiei româneşti în primul trimestru din acest an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, din cauza evoluţiei slabe a Zonei euro, principalul partener comercial al României, care absoarbe 55% din exporturile româneşti şi are o pondere de peste 80% in fluxurile de investiţii străine directe. Totodată, iarna foarte grea a dus la încetinirea unor activităţi economice în luna februarie. Cu toate acestea, ne menţinem estimarea privind o creştere economică de 1,2% în tot anul 2012, pe seama revenirii treptate a consumului gospodăriilor populaţiei şi a investiţiilor", a spus analistul BCR, Eugen Şinca.

Optimiştii spun că sunt şanse egale ca economia să urce sau să coboare, în primul trimestru

De cealaltă parte, există analişti care sunt de părere că sunt şanse egale ca economia să urce sau să coboare în primul trimestru, întrucât datele din luna ianuarie au fost pozitive, iar condiţiile meteo dificile au fost de scurtă durată.

„Momentan, cred că balanţa este echilibrată în ceea ce priveşte probabilităţile ca în primul trimestru să asistăm la contracţie sau creştere economică. Deocamdată suntem la începutul lunii martie. Trebuie să aşteptăm datele din luna februarie pentru a putea vedea care scenariu are probabilitate mai ridicată. Nu cred că ecuaţia recesiunii este deja rezolvată", a declarat Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

AFLĂ Şi cine este cel mai bogat om din lume şi care este singurul român prezent în clasamenul internaţional Forbes

 


12 March 2012