Aproximativ patru din zece români din mediul urban au migrat în oraşul în care locuiesc în prezent. Motivele cele mai frecvente includ studii, apropierea de prieteni şi/sau familie şi cutarea unui loc de muncă mai bun. Astfel, proporţia persoanelor cu studii superioare care au migrat în mediul urban este uşor peste medie, se arată într-un studiu comandat de Philips a fost derulat de compania de cercetare GfK.

15308-populatie.jpgMigraţia în oraş începe să fie percepută ca o problemă mai ales în Bucureşti. Aproximativ 18% dintre persoanele care trăiesc în capitala României percep migraţia în zonele urbane ca o presiune majoră pentru viitor.

"În mediul global actual atât de competitiv, se preconizează că populaţia urbană a lumii va creşte la 4 miliarde până în 2020, ceea ce va pune mai multe presiuni asupra oraşelor care deja se străduiesc să facă faţă numărului actual de locuitori. În acest mediu urban în rapidă extindere, planificatorilor urbani le revine responsabilitatea de a se asigura că progresul economic este susţinut de o dezvoltare a infrastructurii pe măsură, astfel încât să se garanteze siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor", spune Ilona Ciauşoiu, Country Manager Philips România.

Costul vieţii este factorul cel mai important pentru un oraş atractiv, dar şi factorul care necesită cea mai mare îmbunătăţire

Din punctul de vedere al respondenţilor, un oraş atractiv pentru locuit ar trebui să aibă mai întâi de toate un cost bun al nivelului de trai (45%) şi ar trebui să ofere un sentiment de siguranţă şi securitate (41%) pentru locuitorii săi. În ceea ce priveşte factorii de atractivitate, alături de factorii care ar trebui îmbunătăţiţi, pe lângă cei deja menţionaţi, respondenţii consideră drept priorităţi majore într-un oraş următoarele: accesul la unităţi sanitare (23%) şi educaţie (25%), aspectele de mediu (31%) şi accesibilitatea preţurilor locuinţelor (22%). Aceste priorităţi sunt urmate îndeaproape de transportul public, infrastructura rutieră şi parcări (12%), acestea fiind priorităţi de rang doi dar care de fapt reprezintă o prioritate majoră pentru marile oraşe şi pentru Bucureşti.

Bucureşti este un oraş în care se poate munci

În momentul în care li s-a cerut să îşi evalueze oraşul, respondenţii au spus că acesta este un loc mai bun de trăit decât de muncit - deşi perspectiva lor tinde să se schimbe odată cu creşterea în mărime a oraşului, astfel că marile oraşe şi Bucureştiul sunt considerate „oraşe în care poţi munci". Referitor la potenţialul economic al oraşului - aproape jumătate dintre persoanele intervievate consideră că oraşul lor are un potenţial redus în acest sens.

Studiul comandat de Philips a fost derulat de compania de cercetare GfK pe un eşantion de 700 de respondenţi din zonele urbane din România, în luna octombrie 2010. Acesta este reprezentativ la nivel naţional pentru zonele urbane, cu o marjă de eroare de ± 3,68%.


24 November 2010