Devalorizarea proprietăţilor, în ultimii ani, s-a tradus în pierderi dureroase pentru proprietarii care au cumpărat scump şi au vândut ieftin. Acest scenariu pare însă imposibil de aplicat şi pentru cei care deţin proprietăţi în zona Ştirbei Vodă. Apropierea de parcul Cişmigiu, numărul mic al proprietăţilor, dar şi cererea puternică au făcut ca preţurile de acolo să nu se modifice aproape deloc în ultimii ani.

23190-stirbei.jpgBlocurile din zona Ştirbei Vodă se împart în două categorii: vechi sau noi. Însă indiferent dacă este vorba despre un bloc construit în 1920, cu risc seismic ridicat sau unul de nici 20 de ani vechime, preţul se situează la acelaşi nivel fabulos. De exemplu, apartamentele cu două camere au preţuri de strigare care variază între 120.000 şi 160.000 euro. Paradoxal pentru vremurile pe care le traversăm, există şi clienţi pentru ele.

„Apartamentele se tranzacţionează cel mai des, indiferent că sunt vechi sau noi. Construcţii noi sunt doar câteva, cele de până în Eroilor, practic cererea este foarte mare şi pe acest segment. Numai că, după părerea mea, preţul apartamentelor noi, cele construite după 1990, e destul de ridicat. Adică 1.500 euro/mp, poate şi mai mult”, arată Marian Duşmanu, manager Tentant imobiliare.

Încurajaţi de această situaţie, proprietarii tind să îşi supraevalueze proprietăţile, chiar şi atunci când sunt departe de situaţia reală. Totuşi, mulţi dintre ei înţeleg rapid când nu au şanse să vândă şi se adaptează imediat cererii reale.

„Proprietarii sunt foarte deschişi, realişti, dar tatonează piaţă. Scot apartamentul la vânzare cu un preţ mare, dar apoi, după două, trei, patru vizionări, încep să scadă preţul. Realizează singuri că este un preţ foarte, foarte mare”, spune Gabriel Enache, manager Corona Investement Imobiliare.

Ştirbei Vodă – o zonă închisă pentru cei care vor o locuinţă prin Prima Casă

Ştirbei Vodă nu este însă o zonă pentru cei care vor să facă achiziţii prin programul Prima Casă. Nici măcar în cazul celor mai ieftine apartamente.

„În ultima vreme, printre preţurile foarte ridicate, apar şi unele proprietăţi noi cu preţuri normale. Acestea se vând imediat, după primele vizionări. Mă refer la cele care costă undeva la 1.300 euro/mp. Celelalte oferte, cele nerealiste, stau pe piaţă câteva luni, poate şi câţiva ani”, continuă oficialul Corona Investement Imobiliare.

Chiar şi aşa, agenţiile care se ocupă de zonă încearcă să extindă plaja tranzacţiilor prin negocieri directe cu ambele părţi – clienţi şi proprietari.

„Preţurile nu s-au modificat aproape deloc ultimii ani. Nivelul se menţine sus, probabil având în vedere şi noul bulevard Uranus, care va transforma zona în ultra-central, aşa văd clienţii situaţia. În plus, zona Ştirbei, considerând că este lângă Cişmigiu, este o zonă bine văzută. Dar nu există o variantă la aceste preţuri. Nu există preţuri intermediare, de 60-80.000 euro. Noi încercăm să consiliem ambele părţi, să mărim puţin bugetul clienţilor, să mai scadă puţin la preţ proprietarul”, arată oficialul Tentant imobiliare.

Retrocedările şi riscul seismic, cele mai mari probleme ale zonei

Fiind o zonă veche, cele mai des întâlnite probleme în cazul tranzacţiilor sunt cele legate de retrocedări şi risc seismic. Amândouă crează dificultăţi, atât clienţilor, cât şi agenţilor.

„În mod normal, ar trebui să fie o documentare mai serioasă, pentru că problemele sunt serioase şi ele, mai ales cele referitoare la riscul seismic. Nu se ştiu suficiente despre riscul seismic, clienţii nu se documentează, agenţiile se fac că nu ştiu sau îi informează greşit pe oameni că nu există acest risc, pentru a semna mai multe contracte. În mod normal, ar trebui să se ia documentaţia de la Primăria Capitalei, să vadă exact dacă s-a expertizat şi care este concluzia. Am avut câteva situaţii de genul acesta, dar foarte puţine. Poate unul din 10 clienţi se documentează mai serios”, spune Marian Duşmanu.

Un alt dezavantaj îl reprezintă faptul că singura stație de metrou din zonă este la Eroilor, iar celelalte mijloace de transport sunt puţine, comparativ cu alte zone ale oraşului. De asemenea, marile centre comerciale nu sunt tocmai la îndemână, dar există pieţe. Pentru moment, zona Ştirbei Vodă pare să aibă tot ce îi trebuie pentru a fi un punct fierbinte, din punct de vedere imobiliar. Întrebarea este: ce se va întâmpla cu zona în viitorul apropiat?

„Stocul imobiliar îmbătrâneşte, riscul seismic se agravează, indiferent de consolidări, şi nu există nicio perspectivă, după părerea mea, de a apărea construcţii noi. Sunt foarte, foarte puţine blocuri noi în apropiere. Este greu de crezut că, peste 20 de ani, se vor da jos clădirile existente pentru a se construi ceva nou”, conchide oficialul Tentant Imobiliare.

CITEŞTE ŞI În Cişmigiu, apartamentele pornesc de la 40.000 euro

 

26 January 2012