Zona Cişmigiu este dorită deopotrivă de tineri şi bătrâni, la fel cum este deschisă în acelaşi timp şi celor cu bugete mici, precum şi celor care caută locuinţe exclusiviste. Însă pe cât de multe avantaje are zona, pe atât de multe neajunsuri pot să împiedice clienţii în decizia lor de cumpărare.

21517-cismigiu.jpgClienţii tipici pentru zona Cişmigiu sunt, în general, persoanele care vor să fie în centru, care vor să meargă pe jos, care nu au probleme cu spaţiile aglomerate, pentru că un minus al zonei este lipsa locurilor de parcare. Tocmai din acest motiv, clienţii zonei se interesează întotdeauna de mijloacele de transport în comun şi de cât de facil este accesul spre oraş.

„Zona Cişmigiu se adresează studenţilor, pentru că este foarte aproape de Universitate. O a doua categorie de clienţi este cea formată de oamenii în vârstă sau trecuţi de prima tinereţe, care caută un loc liniştit, iar parcul Cişmigiu este un loc boem.", arată Mihai Dogioiu, broker imobiliar Klauss&Parteners.

Capcanele blocurilor din Cişmigiu: riscul seismic şi situaţia juridică

Aceşti clienţi sunt de asemenea interesaţi de apropierea faţă de instituţiile culturale, de teatre, de cinematografe sau Operă. În ce priveşte oferta de locuinţe, cele mai multe sunt proprietăţile vechi, construite între anii 1950-1960. Locuinţe noi s-au construit foarte puţine. Preţul mare şi suprafeţele mici ale terenurilor i-au ţinut pe dezvoltatori departe de zona Cişmigiu.

„La vânzare, preţurile variază foarte mult funcţie de starea clădirii. În cazul blocurilor cu risc seismic, preţul scade considerabil. Un preţ minim pentru două camere, într-un bloc cu probleme, este de 40.000 euro, iar în cele mai noi, preţul ajunge la 60.000-65.000 euro. În cazul apartamentelor cu trei camere, unde suprafaţa este de peste 100 mp, se vând cu 100.000-110.000 euro.", continuă Mihai Dogioiu.

Locuinţele vechi se cumpără dacă sunt într-o stare bună. În cazul clădirilor degradate, clienţii sunt interesaţi doar dacă preţul este foarte bun şi, mai ales, dacă au o situaţie juridică clară. Pentru că în zonă există foarte multe imobile care au fost naţionalizate, vândute în baza legii 112. Pentru cele mai multe dintre ele au trecut cei zece ani, dar oamenii se tem să cumpere, băncile finanţează greu astfel de locuinţe şi atunci există dificultăţi din punctul acesta de vedere.

„Foarte puţini sunt clienţii care acceptă să cumpere în clădirile cu probleme, procentajul este extrem de scăzut. Se caută în general pentru firme, oameni care nu îşi petrec tot timpul acolo.", arată reprezentantul Klauss&Parteners.

Nivelul chiriilor pleacă de la 7 euro/mp

Ca peste tot, şi în zona Cişmigiu, piaţa chiriilor merge cel mai bine în această perioadă. Firmele care nu îşi mai permit să cumpere, dar totuşi vor un sediu central, stau în chirie în zona Cişmigiu. Studenţii vin aici pentru a fi aproape de facultate şi centrul oraşului. Preţul mediu cerut este de 7-10 euro/mp, depinde de finisaje şi îmbunătăţiri. Şi aici se negociază puternic.

„Fie că este vorba despre vânzări sau închirieri, sunt solicitări foarte multe pentru zona aceasta, dar bugetele sunt foarte scăzute. Proprietarii nu sunt mereu dispuşi să negocieze, depinde de cât timp au proprietatea scoasă pe piaţă. Dar în general ţin de preţ.", spune Mihai Dogioiu.

Totuşi, preţurile au scăzut la jumătate faţă de anii de dinaintea crizei, motiv pentru care zona fost intens vânată rechinii imobiliari. În continuare, rămâne un loc al oportunităţilor.

CITEŞTE ŞI: Cotroceni - o zonă cochetă, dar nu neapărat de lux


13 October 2011