RA-APPS îşi recunoaşte incapacitatea de a vinde proprietăţile de protocol. Guvernul a scăzut la mai puţin de jumătate estimările legate de sumele pe care urma să le obţină de pe urma acestor tranzacţii imobiliare. Chiar şi aşa, vâzarea acestor proprietăţi rămâne un deziderat, în condiţiile în care aproape toate licitaţiile organizate se încheie fără nicio vânzare concretizată.

26012-raapps.jpgEşecul licitaţiilor organizate de RA-APPS a devenit deja proverbial. Regia încearcă deja de ani buni să vândă aceleaşi proprietăţi şi, chiar dacă preţul a fost revizuit în unele cazuri, clienţii au întârziat în continuare să apară. Într-un final, oficialii Guvernului au recunoscut în mod oficial că aşteptările lor legate de încasări prin tranzacţiile RA-APPS sunt mult supraevaluate. Astfel, de la aproape 160 milioane euro, estimarea veniturilor generate din vânzarea imobilelor Regiei a scăzut la doar 67 milioane euro, în acest an. Suma arată pragul surprinzător până la care Statul a decis să îşi subevalueze proprietăţile, pentru a reuşi să le vândă.

„Valoarea celor 600 de apartamente din Bucureşti pe care RA-APPS le scoate la vânzare este de aproximativ 85-90 milioane euro. Cele mai scumpe dintre ele sunt trei locuinţe de pe Kiseleff, care sunt scoase la vânzare cu aproximativ 300.000 euro fiecare. Astfel, faptul că plafonul a scăzut până la nici 70 milioane euro arată că Statul vrea să vândă cu orice preţ, în unele cazuri mult sub valoarea locuinţei, raportată la poziţionare şi calitatea materialelor folosite”, arată Alina Moroşanu, evaluator imobiliar.

Transparenţa tranzacţiilor rămâne cea mai mare problemă, în cazul locuinţelor de protocol

Decizia de a modifica preţurile proprietăţilor nu a fost însă deloc pripită. RA-APPS încearcă de mai mulţi ani să vândă aceleaşi proprietăţi. Au fost multe licitaţii la care nu s-a înscris niciun client şi totuşi, preţurile au rămas neschimbate. Astfel, Regia deţine în continuare 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 vile şi mai mult de 250 hectare de teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, sau chiar de rudele acestora. Lista este completată de zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea sau complexul Palat Snagov. De altfel, terenurile sunt cele mai bine vândute proprietăţi la licitaţiile organizate de Regie. La ultimul eveniment de acest gen, ţinut în luna iunie, s-au tranzacţionat:

  • Un teren de 11.767 mp în Măgurele, 156.000 euro + TVA. Preţul este cel de pornire, căci a licitat un singur client
  • Tot în Măgurele, un teren de 11.430 mp a fost adjudecat cu 120.000 euro fără TVA, de către singurul ofertant
  • Un complex Agrozootehnic din Măgurele cu o suprafaţă de 108.600 mp, din care teren arabil de 80.600 mp. Proprietatea s-a adjudecat la preţul de pornire, 1.241.000 euro, de către singurul ofertant

Practic, în aceasta ultimă sesiune de licitaţii, Regia a vândut trei din cele cinci proprietăţi de pe lista zilei, una dintre cele mai eficiente şedinţe de tranzacţionare din totalul celor petrecute până acum. Regula generală este că se vinde cel mult o proprietate pe sesiunea de licitaţie. Tocmai de aceea, se discută acum despre înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către firme private. Acestea ar putea asigura un grad de transparenţă mai ridicat al tranzacţiilor, astfel încât să fie atraşi investitorii.

CITEȘTE ȘI: Licitaţii trucate şi executaţi silit cu acte false. Cum recunoaşteţi rechinii imobiliari?


14 August 2012