Dominic de Habsburg, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, proprietar al Castelului Bran, a câstigat procesul intentat Guvernului României pentru diminuarea drastica a chiriei pe care statul o platea pentru Complexul Bran.

Statul, lasat fara Castelul Bran si dator fata de Dominic de Habsburg cu 333.000 de euroMagistratii Curtii Supreme si-au motivat decizia prin care i-au dat câstig de cauza lui Dominic de Habsburg, explicând ca Hotarârea de Guvern prin care reducerea chiriei primite pentru Complexul Castelului Bran era redusa de la 81.928 de lei la 18.265 de lei nu asigura un echilibru între interesul public si dreptul mostenitorului la o despagubire rezonabila.

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au confirmat astfel decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a admis actiunea formulata de Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer si au suspendat executarea H.G. nr. 343/2007, prin care chiria era diminuata, obligând statul la plata a 63.663 de lei lunar de la intrarea în vigoare a hotarârii de guvern pâna la anularea acesteia.

Potrivit Liei Trandafir, unul dintre administratorii Companiei de Administrare a Domeniului Bran, guvernul mai are de achitat circa 333.333 de euro, la cursul estimativ al monedei europene stabilit la 4,2 lei. Tot ea a declarat pentru "Gardianul" ca peste o saptamâna Castelul Bran si celelalte imobile aflate pe domeniu vor intra în administrarea lui Dominic de Habsburg, expirând termenul de trei ani prevazut de lege în care acesta era obligat sa pastreze afectatiunea cladirilor retrocedate.

Lia Trandafir a mai spus ca singura cladire pentru care statul va continua sa plateasca chirie înca trei ani va fi Muzeul Vama Medievala Bran care adaposteste colectiile de la Castelul Bran. Administratorul a anuntat ca, dupa data de 18 mai, Castelul Bran îsi va pastra statutul de obiectiv turistic.

Mostenitorii primeau chirii de cinci ori mai mici decât cele stabilite initial

"Actul administrativ normativ contestat a fost anulat pentru ca prin emiterea sa nu s-a realizat un echilibru între interesul public si dreptul reclamantilor la o despagubire rezonabila pentru lipsa de folosinta a bunului", au precizat magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie în motivarea deciziei prin care i-au dat câstig de cauza lui Dominic de Habsburg. "(...)

Jurisprudenta Curtii Europene a stabilit ca trebuie sa existe un just echilibru între dreptul de proprietate al persoanelor si exigentele interesului general, iar proprietarii sa nu fie nevoiti sa suporte o sarcina disproportionata si excesiva", a explicat Curtea Suprema.

"Este greu de înteles cum, desi existau aceleasi conditii (reclamantii beneficiau de scutirea de plata a impozitelor, afectatiunea trebuia pastrata numai pe o perioada de ani) la momentul adoptarii HG nr.1886/2006, la numai 3-4 luni se ajunge la o reducere a chiriilor ce se cuvin proprietarilor, în cazul reclamantilor fiind de aproape cinci ori", au conchis magistratii Curtii Supreme.

Judecatorii au explicat ca au fost îndeplinite conditiile impuse de lege pentru anularea hotarârii de guvern. "Cazul bine justificat a fost dovedit în cauza, mai ales ca instanta de fond a si anulat actul administrativ, existând împrejurari de fapt si de drept care au condus la ideea ca actul a fost emis nelegal. Si paguba iminenta a fost dovedita în cauza pentru ca prin emiterea actului administrativ s-au redus veniturile obtinute de reclamanti din chirie", se mai mentioneaza în motivare.

Dominic de Habsburg: Chiria trebuie sa fie aproape de nivelul de piata
Prin cererea depusa pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer au cerut anularea partiala a H.G. nr. 343/2007, obligarea Guvernului României la repararea prejudiciului cauzat de aceasta, reprezentat de diferenta de chirie lunara la care aveau dreptul în baza altei hotarâri de guvern, respectiv 1886/2006, si cea care la au fost îndreptatiti în baza H.G. nr. 343/2007.

Reclamantii au solicitat instantei ca aceasta diferenta sa fie înmultita cu numarul lunilor scurse de la emiterea H.G. nr. 343/2007 pâna la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunii. În motivarea actiunii, reclamantii au aratat ca au devenit proprietari ai imobilului denumit generic „Castelul Bran", compus din castelul Bran, Casa de Ceai a Reginei Maria, Casa „Principesa Ileana" si Casa Administratorului, si cu titluri de folosinta speciala asupra imobilului Tabernacolul „Inima Reginei", terenului aferent, parcului castelului si drumului aferent.

Ei au precizat ca, în conformitate cu prevederile legale, au obligatia de a mentine afectatiunea acestor imobile pe o perioada de trei ani de la restituire, deoarece Castelul Bran este în prezent muzeu, dar ca au dreptul la o chirie din partea institutiei care îsi desfasoara activitatea în imobilele retrocedate. Cuantumul chiriilor aferente imobilelor a fost stabilit prin H.G. 1886/2006, însa reclamantii au aratat ca, la numai trei luni de la intrarea acesteia în vigoare, a fost emisa o alta hotarâre de guvern, 343/2007, în baza careia urmau sa primeasca de cinci ori mai putin decât s-a stabilit initial.

Dominic Habsburg-Lothringen si ceilalti doi reclamanti considera ca noua hotarâre de guvern „stabileste un sistem arbitrar, prin care cuantumul chiriei este invers proportional cu suprafata imobilului". Ei au aratat ca în stabilirea chiriei nu pot fi avute în vedere considerente de protectie sociala a institutiilor care îsi desfasoara activitatea în astfel de imobile, ci cuantumul chiriei ar trebui sa fie cât mai aproape de nivelul de piata.
(Ionut Muresan)

Ministerul Turismului: Castelul Bran ramâne in continuare deschis vizitatorilor
Castelul Bran nu va fi scos din circuitul turistic, ci va fi relansat la 1 iunie, fiind promovat atat de catre Ministerul Turismului (MT), cat si de catre proprietarul de drept, Dominic de Habsburg, sustin reprezentantii ministerului.

„Castelul a ramas si va ramane in circuitul turistic, mostenitorul si-a luat angajamentul fata de statul roman ca nu-l va scoate din circuit, intrucat a fost preluat ca muzeu si va ramane muzeu. Dupa ce colectiile statului roman au fost mutate, mostenitorul si-a adus colectia privata din Austria, iar de la 1 iunie, castelul se relanseaza si va fi gata sa primeasca turistii. Informatiile vehiculate in ultima vreme, potrivit carora castelul va fi transformat in hotel, restaurant sau discoteca sunt doar zvonuri. Mai mult decat atat, imobilul nici nu indeplineste conditiile necesare transformarii", ne-a spus Stefan Lungu, directorul Directiei de Comunicare din cadrul MT.

Acesta a mai spus ca ministerul va promova castelul Bran in parteneriat cu proprietarul si autoritatile locale, fiind un obiectiv foarte important. De altfel, despre acest parteneriat vorbea si ministrul turismului, Elena Udrea, in urma intalnirii de la inceputul acestui an cu familia de Habsburg. „Am convenit ca acest parteneriat sa fie unul care sa se refere si la administratia publica locala a orasului Bran pentru dezvoltarea turismului în aceasta zona si reabilitarea infrastructurii. Credem ca turismul românesc are de câstigat prin prezenta Castelului Bran într-o zona în care avem în primul rând potential major de agroturism, turism cultural si ecoturism", declara Elena Udrea in urma intalnirii.

Decizia statului roman de a retroceda castelul a starnit valva si in randul strainilor. Mai mult, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), unii dintre turoperatorii straini au anuntat ca vor sa scoata România din cataloagele lor si sa-i faca antireclama. Acestia sunt  nemultumiti de faptul ca programul de vizitare a Castelului Bran a fost redus, iar mobilierul a fost mutat în cladirea Vamii Bran, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.

De la sfârsitul lunii februarie, în programul de vizitare a castelului au fost introduse doua zile de pauza, iar în restul saptamânii, programul a fost micsorat la 4-5 ore, astfel incat acesta sa poata fie reamenajat.

Sursa

12 May 2009