Fondurile de investiţii speculative, în majoritate cu acţionariat britanic, dau târcoale portofoliilor imobiliare „toxice" administrate de bănci şi ar fi interesate de diferite scheme financiare, însă instituţiile de credit nu au experienţa necesară gestionării unor asemenea tranzacţii, consideră Alin Buftea, head of real estate în cadrul casei de avocatură DLA Piper România.

14616-banca_01_9830fbbdb5.jpg„Lucrăm cu fonduri de investiţii speculative care stau pe bani şi vor să investească. Avem un fond care a propus băncilor diverse scheme financiare de colaborare, inclusiv să cumpere ca distressed assets (active ale unor companii cu dificultăţi financiare n.red.), să investească bani proprii în finalizarea unor proiecte sau să le reactiveze pe cele blocate. Erau interesaţi să intre în coacţionariat şi în 2-5 ani, când vor vrea să iasă din afacere, să împartă câştigul", a declarat într-un interviu acordat Capital Alin Buftea.

Potrivit acestuia băncile au cooperat până la un punct, însă nu s-a concretizat nici o tranzacţie. El mai spune că se observă o schimbare în atitudinea băncilor. Dacă anul trecut nici nu recunoşteau că au active „toxice", acum încep să îşi facă griji de felul în care vor proviziona toate expunerile, însă încă nu sunt deschise la negocieri.

Tranzacţii atipice

Majoritatea tranzacţiilor imobiliare care se încheie în această perioadă au fost deschise în perioada de „boom imobiliar".

„Fondurile de investiţii care acţionează în ţări dezvoltate şi-au recalculat opţiunile, şi-au revizitat portofoliile, şi au adus bani ca să-şi securizeze investiţiile. Aceste fonduri aveau o expunere destul de mare în România şi în cazul unei executări sau al falimentului ar fi pierdut toţi actorii implicaţi. Aceste motive au împins înainte finalizarea unor tranzacţii, chiar dacă aceste companii nu se grăbesc", a menţionat avocatul DLA Piper.

Retragerea investitorilor puternici şi ostilitatea sistemului bancar a obligat jucătorii care încă mai aveau interese pe piaţa locală la apariţia crizei economice să apeleze la diferite aranjamente financiare.

Un asemenea caz este cel al grupului de firme controlate de omul de afaceri Michael Israeli care a preluat în 2008 mall-ul Atrium Center Arad de la fondul britanic Carpathian - care vroia să îşi lichideze activele cu expunere bancară de pe piaţa românească.

„După preluare, acesta a vândut jumătate din mall constructorului. Noutatea consta în faptul că negocierile începuseră înainte de finalizarea clădirii şi constructorul avea o dublă poziţie care putea la un moment dat să îl afecteze. A fost dificil să se păstreze un echilibru", explică Alin Buftea, care l-a asistat pe Israeli în ambele tranzacţii.

La un pas de maturitate

În momentul în care piaţa imobiliară locală se pregătea să elimine investitorii speculativi şi să îi înlocuiască cu alţii care au o viziune pe termen lung a apărut criza. Acum lucrurile s-au întors de unde au început: avem de aface cu un nou val de speculatori.

„Minusul nostru a fost şi faptul că am avut doar un prim val de investitori. Noua piaţă nu a avut timp să se maturizeze, să existe un al doilea şi un al treilea val, ca într-adevăr să existe portofolii mai mari, cu o anumită structură, care să intereseze fondurile de investiţii mai sofisticate", consideră Buftea.

El este de părere că piaţa locală a asistat la o „haiducie", în care străinii cumpărau imobiliare româneşti doar pentru a fi prezenţi pe piaţă, însă acum se dovedeşte că cifrele avansate atunci nu sunt sustenabile.

„Dacă în 2008 o tranzacţie se închidea în 2-3 luni, acum sunt mult mai anevoioase. Lumea e mai atentă , mai sceptică. O tranzacţie poate dura chiar şi un an. Acum se caută structuri alternative, care să ofere garanţii pe care băncile nu le mai oferă", conchide avocatul.

DLA Piper a asistat două dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare finalizate în acest an. A reprezentat fondul de investiţii Tri Investment în preluarea unei părţi din complexul rezidenţial Emiescu View de la Future Group pentru 11,5 mil. euro şi Atrium Center care a vândut jumătate din centrul comercial Atrium din Arad firmei ungare de construcţii Aradom pentru 35,5 mil. euro (inclusiv valoarea datoriilor preluate). Momentan, casa de avocatură asistă un fond de investiţii interesat de achiziţia unui pachet de 700 de locuinţe în Bucureşti şi Iaşi şi se mai ocupă şi de parea juridică a închirierii centrului comercial Colloseum, dezvoltat de compania cu capital britanic Nova Imobiliare pe şoseaua Chitilei.


Sursa

27 October 2010