Incoerenta ofertelor sfideaza logica si ii pune in incurcatura pe potentialii clienti. Orasele mici si medii din zona Banat au o „reactie intarziata".

In majoritatea oraselor din interiorul arcului carpatin s-au inregistrat evolutii negative ale preturilor la terenuri in semestrul I 2010. Exista insa cateva orase in care piata terenurilor s-a comportat diferit, iar preturile au avut evolutii atipice, se arata intr-un raport intocmit pentru „Financiarul" de catre compania de consultanta Darian. Astfel, primul semestru a aratat o uimitoare stabilitate de preturi in unele cazuri sau scaderi peste nivelul mediu inregistrat in altele. Catalin Novac, expert evaluator al firmei Darian, spune ca diferentele fata de tendinta la nivel national sunt deter­mi­nate de diversi factori locali si ca nu exista un tipar comun.

Cluj-Napoca, victima supraofertei 

Dupa Bucuresti, Cluj-Napoca a inre­gistrat cel mai mare numar de proprietati nou-construite. De aceea, ca si in Capitala, scaderea de 10% a preturilor la terenuri in Cluj-Napoca se datoreaza in principal faptului ca in acest oras si in comunele limitrofe lui s-a con­struit prea mult. Ca urmare, multe pro­iec­te rezidentiale au ramas nevan­du­te, desi sunt finalizate de aproximativ un an. Astfel, fara a ve­dea o evolutie pozitiva in nivelul tran­zac­tiilor de imobile construite, dezvoltatorii evita inceperea altor proiecte si, de aceea, nu cauta terenuri. Al doilea motiv este dat de nivelul inca ridicat al costurilor de construire si de prognozele pesimiste in ceea ce priveste vanzarea cu un profit acceptabil.

Oradea, cerere mica de terenuri pentru case

Pe piata terenurilor din Oradea a existat o evolutie anormala a preturilor, valorile de vanzare atingand niveluri exorbitante in perioada de dinainte de criza, declara Catalin Novac. Insa recentele evolutii au ajustat semnificativ aceste cote. Si la Oradea, ca in multe alte orase, tranzactiile sunt aproape inghetate, iar vanzatorii au realizat ca daca vor sa vanda trebuie sa lase mult din pret. In acest sens aici s-au inregistrat scaderi importante ale preturilor, de 25%-35%, intre nivelul solicitat in ultimul trimestru al anului 2009 si cel cerut in trimestrul I al anului 2010.

Incoerenta ofertelor, care variaza de la simplu la dublu si chiar mai mult pentru acelasi metru patrat de teren, sfideaza logi­ca si ii pune in incur­catura pe posibilii clien­ti. In continuare pot fi gasite oferte ce sar de 650 de euro pe metru patrat, desi acest pret de vanzare, mai ales in cazul loturilor de mari dimensiuni, ar fi justificat doar de realizarea unui proiect rezidential.

 


Sursa

26 August 2010