Zona euro se va schimba. Acest lucru este o certitudine pentru zeci de profesori în economie, foşti şi actuali directori de instituţii financiare, institute de cercetări şi consultanţi independenţi. Ei consideră că, în momentul acesta, nu există nicio altă soluţie pentru supravieţuirea acestei entităţi.

22184-eurocollapse.jpgZona euro ar fi putut fi salvată, dar acum este prea târziu, spun 20 de specialişti în economie, participanţi la un sondaj. Mulţi dintre ei vorbesc despre rea-voinţă, generată de interese politice. Participanţii la sondaj şi-au exprimat clar frustrarea din cauza incapacităţii liderilor din Zona euro de a folosi resursele vaste avute la dispoziţie pentru rezolvarea crizei.

În acest moment, cred că trebuie să dea dovadă de voinţă politică pentru o anumită integrare fiscală", a declarat Francois Bourguigon, director al Şcolii de Economie din Paris şi fost economist-şef al Băncii Mondiale.

O posibilă soluţie ar putea fi transformarea Zonei euro într-o uniune monetară cu mai puţini membri. Aceasta este opinia a zece dintre participanţii la sondaj, în timp ce şapte dintre ei sunt de părere că Grecia ar trebui exclusă din uniunea monetară. Doar şase dintre cei intervievaţi cred că Zona euro va rezista în forma actuală, chiar dacă liderii europeni nu au decis încă măsurile necesare pentru rezolvarea crizei care sufocă financiar Italia şi Spania, a treia, respectiv a patra mare economie din regiune.

Zona euro poate şi trebuie să supravieţuiască, dar nu pe traiectoria actuală", a declarat Jeffrey Sachs, directorul Institutului Pământului al Universităţii Columbia din New York.

Sugestia specialiştilor: Actualii lideri trebuie să se retragă şi să facă loc celor care au capacitatea de a scoate Europa din criză

Criza datoriilor a luat miercuri o întorsătură neaşteptată, când o licitaţie de obligaţiuni germane pe termen de 10 ani a atras cea mai slabă cerere de la lansarea euro. Acest lucru a provocat temeri că Germania ar putea începe să fie afectată, perspectivă care ar putea schimba strategia celei mai mari economii din Europa. Pentru a anticipa şi evita astfel de situaţii, specialiştii au propus înfiinţarea unei autorităţi a Zonei euro, care să aibă capacitatea să intervină dacă ţările încalcă regulile bugetare de bază.

Când se va face acest lucru, vor fi posibile emisiuni de euroobligaţiuni şi modificarea regulilor referitoare la Banca Centrală Europeană", a spus Bourguigon.

În lipsa acestei autorităţi, actualii lideri sunt boicotaţi la scenă deschisă. Unii dintre participanţii la sondaj au sugerat chiar faptul că aceştia ar trebui să se retragă şi să facă loc liderilor specializaţi, care au capacitatea de a scoate Europa din criză.

Este nevoie de lideri care cunosc economia reală, înţeleg contabilitatea venitului naţional, au o viziune practică asupra operaţiunilor Băncii Centrale, nu împiedică achiziţiile mari de obligaţiuni ale BCE şi sunt dedicaţi succesului economic al Europei", a arătat James K. Galbraith, profesor la Universitatea din Texas.

Cei 10 analişti care cred într-o uniune monetară mai mică au avertizat că există riscuri de mai multe tipuri.

Da, ar putea fi viabilă, în principiu. Dar va depinde mult de cine va fi exclus şi în ce condiţii", a declarat George Magnus, consilier economic la banca de investiţii UBS.

Cinci analişti resping în totalitate crearea unei uniuni monetare mai mici, pe temeiul că nu ar fi funcţională. În prezent, nu este posibil, din punct de vedere legal, ca o ţară să iasă din Zona euro.

CITEȘTE ȘI: Nemţii caută soluţii pentru a-i exclude din Zona euro pe membrii risipitori


24 November 2011