Partidul conservator al cancelarului Angela Merkel cere modificarea tratatelor europene şi a adoptat o rezoluţie în acest sens. Uniunea Creştin Democrată vrea ca statele să se poată retrage din Zona euro fără a renunţa şi la statutul de membru al Uniunii Europene.

22401-angela_merkel.jpgDeşi simbolic, votul ar putea impulsiona dezbaterile europene despre cea mai bună strategie care trebuie adoptată în situaţii similare Greciei, despre care experţii susţin că ar fi putut gestiona mai bine criza, dacă ar fi renunţat la moneda unică.

Votul evidenţiază provocările cu care se confruntă cancelarul german. Angela Merkel  încearcă să păstreze sprijinul partidului său în legătură cu politicile legate de problemele europene, deşi populaţia este din ce în ce mai speriată de evoluţia crizei datoriilor din Zona euro.

Criticii cei mai aspri ai indulgenţei europene în criza datoriilor au cerut o soluţie pentru a forţa un stat membru să iasă din Zona euro. Însă Merkel a respins o asemenea idee, astfel că partidul său a găsit un compromis. Cancelarul a declarat că Europa trebuie să aibă curajul să schimbe tratatul european, astfel încât să existe sancţiuni aspre şi automate încălcările tratatului uniunii monetare.

„Trebuie să trimitem un mesaj clar. Nu ne văităm, nu ne plângem. În schimb, ştim foarte bine că avem ceva de îndeplinit!", a punctat Angela Merkel, citează The Wall Street Journal. 

Problema spinoasă a retragerii voluntare din uniunea monetară a apărut recent, când Grecia a anunţat organizarea unui referendum privind planul de salvare propus de liderii europeni. Cancelarul german şi preşedintele francez au spus răspicat atunci că singura modalitate ca Grecia să părăsească Zona euro este de a renunţa şi la statutul de membru al Uniunii Europene. Iar atunci, politicieni aparţinând Uniunii Creştin Democrate au început să caute sprijin pentru o rezoluţie care să îi forţeze pe cei mai risipitori membri ai Zonei euro să părăsească selectul club monetar.

CITEŞTE ŞI: Franţa şi Germania discută despre excluderea unor state din Zona euro


16 November 2011