Centrul vechi al Bucureştiului este zona în care proprietarii de cafenele, baruri şi restaurante speră să reuşească să deschidă un local, cât de mic. Practic, în 2010, un spaţiu în centrul vechi al Capitalei a devenit un must-have pentru patroni, care ştiu că în acest fel nu ar duce lipsă de clienţi, arată o analiză realizată de CB Richard Ellis România. Zona are un trafic de invidiat, iar condiţiile pentru desfăşurarea afacerilor sunt excelente şi datorită investiţiilor autorităţilor în modernizarea centrului vechi, dar mai ales datorită locaţiei.

14254-centrul-istoric2.jpg"De ce ar fi Bucureştiul diferit de alte zone din România (de exemplu Braşov şi Sibiu) sau de zone renumite din Europa? Dacă există spaţiu potrivit, atmosferă, zonă pietonală, există şi cerere pentru acest tip de business", explică Luiza Moraru, Head of Retail Department, CBRE România.

Proprietarii spaţiilor din centrul vechi al Bucureştiului îşi dau seama că cei care au afaceri în zonă fac bani frumoşi, aşa că cer chirii pe măsură.

"Centrul istoric al Capitalei reprezintă singura zonă comercială din Bucureşti, dar şi din ţară, unde chiriile au crescut faţă de anul 2008. Această creştere se datorează în foarte mare măsură proiectelor de reabilitare şi îmbunătăţire a infrastructurii, care încă nu s-au finalizat", spune Luiza Moraru.

Chiriile variază în funcţie de amplasare - străzile cu infrastructura refăcută sunt mai căutate, de suprafaţă, de situaţia juridică şi de facilitate. Nivelul chiriei se situează între 35 - 50 euro / mp / lună pentru un spaţiu de aproximativ 100 mp, parter, renovat, cu maximă vizibilitate şi fără probleme juridice. Un spaţiu vast, de câteva sute de metri, dar fără renovare, situat la parter, într-o zona foarte bună ar putea fi închiriat cu 12 - 24 euro / mp lunar. Spaţiile mici, de sub 100 mp, localizate în zonele deja renovate, au înregistrat o creştere de 5 până la 10 procente a chiriei faţă de 2008, datorată exclusiv calităţii infrastructurii şi procesului de renovare.

În ceea ce priveşte oferta, în prezent nu sunt foarte multe spaţii disponibile. Există însă un număr destul de mare de oferte pe străzile aflate încă în curs de amenjare, precum Lipscani.


12 October 2010