Proprietarul Tower Center din Piata Victoriei ar putea iesi din insolventa cu ajutorul sumelor incasate din inchirierea sau vanzarea cladirii, indica RVA Insolvency intr-un raport. Situatia ar fi valabila insa doar in cazul in care Tribunalul ar accepta planul de reorganizare, considera RVA, administratorul judiciar al Tower Center International.

21572-tower_centerbun2.jpgCladirea de 22 de etaje si inaltime de 120 de metri de langa Piata Victoriei sta goala de aroximativ doi ani, de la finalizare, ca urmare a unor neintelegeri dintre Industrialexport (detinatoarea intregului capital social al TCI) si Alpha Bank, unul dintre creditorii importanti la care s-a apelat pentru ridicarea turnului de 120 m.

In prima instanta, TCI urma sa ia de la banca 22 de milioane de euro. Intreruperea finantarii din partea bancii la 15,6 milioane de euro ca urmare a intarzierii lucrarilor (cauzata si de intarzierea aprobarii avizelor) i-a facut pe proprietari sa gaseasca bani pentru finalizare din fonduri proprii si din alte imprumuturi. Constructia trebuia finalizata in aprilie 2007, dar a intarziat cu trei ani. Povara data de absenta incasarilor din chirii coroborata cu fondurile alocate pentru finalizarea lucrarilor au condus la intrarea in insolventa a SC Tower Center International SRL Bucuresti.

Cei de la TCI considera ca intarzierea finalizarii lucrarii nu s-a facut din culpa proprie (printre cauze amintindu-se emiterea cu mare intarziere a autorizatiei de constructie pentru corpul B al cladirii si intreruperea finantarii). „Administratorul judiciar considera ca activitatea debitoarei SC Tower Center International SRL poate fi redresata pe baza unui plan de reorganizare judiciara bazat pe resurse financiare compuse din sumele ce ar putea fi obtinute din inchirierea/vanzarea spatiilor de birouri si a locurilor de parcare apartinand societatii debitoare", se arata intr-un raport al RVA.

Cum s-a ajuns aici

In 2003, Industrialexport s-a asociat cu Avrig 35 pentru dezvoltarea cladirii (situata pe Bulevardul Ion Mihalache nr. 15 si nr. 17).

La inceputul anului 2004, jumatate din partile sociale ale Industrialexport au fost cesionate catre F&C International BV, o firma olandeza. Cesiunea s-a realizat avand in vedere contractul de asociere din august 2003 cu Avrig 35. Prin acea cesiune, Avrig si-a subrogat drepturile si obligatiile din asociere catre olandezi.

Potrivit raportului RVA, in 2004, TCI a incheiat cu Alpha Bank un contract de vanzare-cumparare prin care se angaja sa vanda bancii cota parte din teren si mai multe etaje din cele doua corpuri ale cladirii. Este vorba de subsol, parter, etajele 1, 2 si 17-21 din corpul 1 si de subsol 2, subsol 1, parter, etaje 1 si 2 din corpul 2, la acestea adaugandu-se partea corespunzatoare spatiilor comune. Tot atunci TCI a semnat pentru un contract de 22 de milioane de euro de la banca pentru constructie, bani semnati pentru 28 de luni.

Alpha Bank a decis incetarea finantarii proiectului, refuzand sa accepte orice modificare a termenului de predare, indica raportul citat. Pe de alta parte, TCI a fost obligata sa efectueze plata intregii creante ramase, de aroximativ 15,6 milioane de euro, se mai arata in raport.

Pe de alta parte, nici preturile de constructie n-au stat pe loc, de la semnarea contractului cu banca la finalizarea (cu intarziere) constructiei, data fiind perioada de boom imobiliar de atunci. Mai precis, suma achitata de banca pentru 40% din cladire (circa 28,6 milioane de lei) a ajuns sa acopere doar 18% din costurile totale ale constructiei, care s-au ridicat la aproximativ 158 de milioane de lei, indica RVA.

Fondurile nu mai ajungeau, mai ales ca banca a intrerupt finantarea. Pe de alta parte, „in cazul in care costurile proiectului depaseau valoarea liniei de credit, partile erau obligate in solidar sa contribuie in mod egal cu suma necesara finalizarii proiectului... dar numai asociatul Industrialexport a virat sumele", aminteste administratorul judiciar in raport.

Aceste neintelegeri intre TCI si banca si faptul ca TCI nu a avut incasari din chirii au condus la intrarea in insolventa. Cum chiriile in zona Pietei Victoriei sunt de 18-20 de euro, o rezolvare a situatiei corelate incasarilor din chirii ar putea scoate proprietarul cladirii din actuala situatie financiara dificila, considera cei de la RVA.


19 October 2011