Tokyo este cel mai costisitor oraş din lume pentru expaţi, depăşind capitala Angolei, care a deţinut supremaţia timp de doi ani, arată ultimul studiu Mercer. Cele mai scumpe metropole din lume se află în Asia, Europa şi Africa. Bucureştiul nu se regăseşte în primele 50 de poziţii.

25249-cost_of_living.jpgEvenimentele mondiale recente, inclusiv schimbările politice şi economice, au afectat semnificativ poziţionarea multor oraşe în cadrul clasamentului „Cost of Living”, realizat de compania Mercer Consulting. Fluctuaţia cursului valutar, inflaţia şi volatilitatea preţului proprietăţilor imobiliare fac ca, anul acesta, cele mai scumpe trei metropole să fie Tokyo (Japonia), Luanda (Angola) şi Osaka (Japonia).

Mutarea personalului devine un aspect tot mai important în strategia de afaceri a companiilor multinaţionale. Dar din cauza volatilităţii pieţelor şi a încetinirii economice din multe părţi ale lumii, este nevoie de multă iscusinţă pentru a analiza eficienţa costurilor, inclusiv în ceea ce priveşte pachetele salariale ale angajaţilor. Este extrem de important ca salariile să reflecte adecvat diferenţa diferenţa dintre costurile de trai din ţara de origine şi ţara în care va fi relocat angajatul, pentru a atrage şi reţine talentele, acolo unde compania are nevoie de ele”, explică Nathalie Constantin-Métral, director în cadrul Mercer.

Majoritatea capitalelor sunt în scădere faţă de anul trecut

Moscova se clasează pe locul patru în clasamentul global, rămânând astfel cel mai costisitor oraş din Europa, din punctul de vedere al străinilor care vin să locuiască aici. În afară de câteva excepţii, cele mai multe metropole europene au coborât în clasament, în principal din pricina slăbirii monedelor naţionale, inclusiv a euro, în raport cu dolarul.

  • Geneva (locul 5)
  • Zurich (locul 6)
  • Berna (locul 14))
  • Oslo (locul 18)

Londra (25) a scăzut şapte poziţii, iar Paris (37) a coborât zece, în timp ce Milano (38), Roma (42), Stockholm (46), Viena (48) şi Amsterdam (57) au scăzut toate cu şapte până la 13 poziţii. Clasat pe locul 207, Skopje (Macedonia) este cel mai ieftin oraş european din punct de vedere al costurilor de zi cu zi.

Tel Aviv (31) continuă să fie cel mai scump oraş din Orientul Mijlociu, în ciuda faptului că a coborât şapte locuri faţă de anul trecut. Aflat pe locul 67 şi cu opt poziţii mai sus faţă de 2011, Beirut a depăşit Abu Dhabi (76).

Asia este continentul cu cele mai multe metropole costisitoare

Anul acesta, Tokyo (1) este cel mai costisitor oraş pentru străini, atât din Asia, cât şi la nivel global. Însă nu se lasă mai prejos nici alte metropole asiatice, unde costurile de zi cu zi s-au scumpit faţă de anul 2011.

  • Osaka (locul 3)
  • Singapore (locul 6)
  • Hong Kong (locul 9)
  • Nagoya, Japonia (locul 10)
  • Shanghai (locul 16)
  • Beijing (locul 17)

În India, atât New Delhi (113) cât şi Mumbai (114) au scăzut considerabil faţă de anul trecut, cu câte 28, respectiv 19 poziţii. În schimb, Jakarta (61) a urcat opt locuri, iar Bangkok (81) a urcat şapte locuri. Cel mai ieftin oraş din regiune rămâne Karachi (214).

Oraşele australiene se menţin la înălţime, datorită ascensiunii monedei naţionale: Sydney s-a clasat pe locul 11, iar Melbourne pe locul 15.

Viaţa în metropolele sud-americane este mai scumpă decât în oraşele din America de Nord

São Paulo (12) şi Rio de Janeiro (13) rămân cele mai costisitoare metropole din America de Sud şi de Nord, urmate îndeaproape de Caracas (29), care a urcat cu 22 poziţii faţă de anul trecut. Aflat pe locul 121, Buenos Aires a făcut cel mai mare salt din regiune, urcând 38 locuri faţă de anul trecut.

Clasat pe locul 33 la nivel mondial, New York este în continuare cel mai scump oraş al Statelor Unite ale Americii. În Winston-Salem, Carolina de Nord (195) sunt cele mai ieftine costuri de trai pentru expaţi, în timp ce alte oraşe din SUA au avansat câteva poziţii faţă de anul trecut.

  • Los Angeles (68)
  • San Francisco (90)
  • Washington (locul 107)
  • Miami (locul 110)
  • Chicago (locul 110)

Toronto (51) rămâne cel mai sus clasat oraş din Canada, urmat îndeaproape de Vancouver (63), în timp ce Montreal (87) a coborât opt locuri faţă de anul trecut.

Africa are două oraşe prezente în top zece

În ciuda faptului că nu se mai află pe primul loc pe lista globală, Luanda (2), capitala Angolei, rămâne cel mai sus clasat oraş din Africa. Ndjamena, capitala Ciadului, se clasează pe locul 8, în coborâre cu cinci locuri faţă de anul trecut. În Africa de Sud, Johannesburg (154) şi Cape Town (179) au coborât cu 23 şi respectiv 21 poziţii, reflectând slăbirea considerabilă pe care a suferit-o moneda naţională în raport cu dolarul american. Capitala Tunisiei (209) rămâne cel mai ieftin oraş african pentru străini.

CITEŞTE ŞI: Şase regiuni din România, printre cele mai sărace zone din Uniunea Europeană

 

 

12 June 2012