În momentul în care proprietarii pleacă de acasă, locuința rămâne expusă unor riscuri care, până recent, păreau imposibil de controlat. Scurt circuitele, inundațiile, incendiile sau intrarea prin efracție pot fi acum controlate de proprietarii care aleg să își doteze locuința cu sisteme de control de la distanță. Dincolo de prevenirea problemelor, aceste tehnologii moderne permit proprietarilor să rezolve chiar și activitățile domestice cotidiene, precum irigarea grădinii după un program prestabilit, înregistrarea emisiunilor preferate sau păstrarea ambientului dorit de utilizator.

38307-control_locuinta.jpgOricui i s-a întâmplat să plece de acasă și să se întrebe dacă a oprit aragazul, dacă a scos fierul de călcat din priză ori dacă a încuiat ușa. Atunci când nu te mai poți întoarce să verifici, aceste întrebări se pot transforma în panică, de-a lungul unei zile. Cu atât mai mult cu cât este vorba de o plecare pe termen lung. Toate aceste probleme dispar însă, în cazul proprietarilor care aleg sistemele de controlul locuinței de la distanță. Acești proprietari pot să își acceseze casa de pe telefonul mobil, tablet sau computer, pot să verifice starea în care au lăsat-o și pot opera modificări, dacă este cazul.

„Sisteme inteligente de control a locuinței permit proprietarilor să știe în orice clipă ce se întâmplă în locuința lor. Folosind diverse gadgeturi, ei pot să controloze iluminatul, prizele, centralele termice, rulourile/jaluzelele, gazele, chiar și sistemele de irigație. Toate aceste operațiuni sunt posibile prin internet”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Marinescu, consilier clienți Smart Technologic SA.

Posesorii sistemelor de control la distanță pot să verifice utilitățile individual, sau pot controla totul dintr-un singur buton

Astfel, clienții pot să stingă lumină după ce pleacă de acasă, sau chiar să pornească lumina seară de seară, atunci când sunt plecați în concediu, dar doresc să lase impresia că sunt acasă. Pot să pornească și să stingă televizorul, sistemul audio, pot să modifice setările frigiderului și să monitorizeze în timp real fiecare colț al locuinței.

Pentru a scăpa de orice grijă, pentru a nu mai verifica individual fiecare instalație în parte, clienții pot să își creeze module presetate, pe cele mai multe aparate. Spre exemplu, poți să îți faci un program numit „Plec de acasă” pe care îl setezi inițial cu tot vrei să se întâmple când pleci de acasă. Stins lumini, oprit gaze, oprit căldura etc. Apoi, cu o singură apăsare de buton, se întâmplă toate acestea. Similar, se poate face un program pentru întoarcere acasă, când poate vrei să găsești o anumită temperatură, chiar diferite temperaturi în diferite camere,  sau muzica pornită. Se poate chiar crea și ambientul perfect pentru o seară în care vrei să te uiți la film: setezi luminile, sunetul etc”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihai Marcu, ingineri Real Soft Home Design. 

Sistemele de control la distanță pot fi cumpărate unul câte unul, sau în ansambluri personalizate pentru nevoile fiecăruia

Prin sisteme de senzori, se pot evita incendiile sau intrarea prin efracție. Astfel, în momentul în care instalațiile se încing sau se observă mișcare în lipsa proprietarilor, aceștia sunt avertizați prin sisteme de alarmă instalate pe gadgeturile mobile.

„Cele mai multe sisteme vin cu butoane de Panică, ce pot acționa în diverse feluri: pot aprinde toate luiminile din casă, pot coborî grilaje, rulouri pentru a bloca ieșirea hoților din locuință, pot porni alarma, se poate înregistra totul și proprietarul are posibilitatea să sune la poliție în timp real, nu după ce ajunge acasă și găsește totul răvășit”

Aceste produse sunt relativ noi pe piața locală, dar din fericire, se găsesc într-o gamă variată și la prețuri accesibile. Ele pot fi cumpărate individual sau mai multe opțiuni integrate într-un singur sistem responsabil pentru întreaga casă.

  • Spre exemplu, un sistem de control la distanță a sistemelor de încălzire și răcire costă în medie 1.000 de lei
  • Doi senzori de mișcare și o sirenă de interior se găsesc la prețul de 1.100 de lei, sisteme de control ale circuitelor electrice se găsesc la un preț de 350 de lei
  • În timp ce un sistem complet, care cuprinde controlleri de temperatură, senzori și actuatori (responsabili pentru electrovalve, pompe și ventiloconvertoare) are un preț orientativ de 170 euro+TVA/cameră.

Toate aceste sisteme oferă proprietarilor confortul unei locuințe sigure, cu un ambient permanent potrivit nevoilor personale. În plus însă, controlul temperaturii și consumatorilor conduce și la economii, ca bonus indirect, dar binevenit.

CITEȘTE ȘI:

6 October 2015