Nu toți proprietarii dețin un cămin, pentru că nu orice apartament oferă senzația de „acasă”. De la semnarea actelor de vânzare-cumpărare și până la personalizarea unei locuințe poate fi cale lungă, însă colaborarea cu un specialist în amenajare interioară poate duce mult mai repede la un rezultat mulțumitor. IMOPEDIA.ro prezintă stilul de amenajare a unui apartament din București, proiect ce poartă semnătura Prographic Architecture Studio.

38301-homepage.jpgCu o suprafață de 252 metri pătrați, apartamentul din Șoseaua Nordului a fost predat „la gata” unei familii tinere, cu două fetițe. Mobilat doar în bucătărie și în băi, în stilul oricărui apartament dintr-un ansamblu rezidențial, acesta era departe de stilul proprietarilor – provenind din domeniul publicității, aceștia au fost catalogați drept persoane active, rafinate, deschise la propuneri inovative, „genul de beneficiari pe care îți dorești să îi ai, ca arhitect”. Dorința clienților a fost ca amenajarea să fie făcută pe nuanțe calme, cât mai deschise, iar un anumit număr de obiecte de artă să fie încadrate în peisajul final. Totodată, au dorit spații de depozitare mari și ascunse, astfel că au fost create dressinguri îngropate sau cu fața la perete.

„Asupra acestui apartament s-a intervenit nu numai la propunerea de amenajare de suprafață, concept mobilă, culoare, atmosferă, ci și asupra tuturor elementelor ce formează infrastructura, fără de care nu s-ar fi putut realiza imaginea finală – modificări finisaje pardoseală și placări pereți, proiect electrice pentru iluminat noapte și ambiental, regândire și proiectare instalații sanitare și climatizare”, povestește arhitect Bogdana Checherita.

  • Inițial, împărțirea apartamentului nu avea o delimitare între spațiul de zi și cel de noapte, așa cum este de preferat să fie un spațiu de locuit
  • Bucătăria a fost relocată în locul unui dormitor, în care se ajungea prin zona de living. Astfel grupate, noua bucătărie și livingul comunică direct și au terasa comună
  • Vechea bucătărie a fost transformată în zonă de studiu și de joacă pentru fetițele familiei

„Deși a fost o propunere îndrăzneață, clienții noștri au fost receptivi, iar rezultatul final a fost spectaculos, pentru că ne-a permis să avem un traseu logic și asociat cu spațiul de zi, cel activ, printr-o bucătărie pătrată, spațioasă, pe două fronturi, ce comunică ușor cu livingul, atât la interior, cât și la exterior”, explică arhitect Bogdana Checherita.

  • Atât de inestetice, clasicele aparate de aer condiționat au fost eliminate, fiind înlocuite cu ventiloconvectoare de tavan, parte a unui sistem de climatizare prin sisteme de ventilație și aport de aer proaspăt
  • În materie de iluminat, specialiștii s-au jucat cu diverse corpuri și modul în care acestea redau lumina, prin formă, culoare și aspect

Tot mobilierul este realizat la comandă, după un proiect tehnic de mobilier, realizat în prealabil de specialiștii studioului de arhitectură și respectat în detaliu de executant. Restul de obiecte de design sunt alese prin recomandarea arhitecților și achiziționate special pentru această amenajare.

„Dorința beneficiarilor a fost să avem culori cât mai deschise, idee ce ne-a ajutat pentru a crea conceptul de contrast nonculoare și focus obiect. Ne-am folosit de un ambient pur și plutitor, cu intervenții direcționate spre obiecte de artă, din materii organice ca lemnul și piatra, care sunt necesare în imaginea finală. Ele intervin pe fundalul latent ca obiecte statice, grele, care au o anumită poveste de spus, asupra cărora îți oprești privirea, fără să vrei. În plus, apropierea cu parcul a fost un motiv în plus de a nu îngreuna atmosfera, astfel încât acesta să se încadreze cât mai natural într-un mediu alb și curat, din punct de vedere coloristic”, subliniază arhitectul care s-a ocupat de acest proiect.

Pentru o astfel de amenajare, costul proiectării variază, în general, între 10 și 25 euro/mp, în funcție de complexitatea și stadiul spațiului amenajat, precum și de nivelul de detaliu pe care îl dorește clientul. Costurile unei amenajări interioare sunt greu de estimat înainte de orice discuție, întrucât materialele alese pot fi extrem de diferite. Specialiștii subliniază că, de multe ori, poate fi obținut același aspect final sau atmosferă generală cu materiale diferite, atât din punct de vedere al prețului, cât și din punct de vedere al calității.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

1 October 2015