Simplificarea regulilor fiscale ar ușura activitatea companiilor mult mai mult decât reducerea nivelului de taxe, consideră oamenii de afaceri. Altfel spus, statul ar putea câștiga mai mulți bani, dacă ar crea un mediu propice antreprenorilor. Contrar credinței populare, micile afaceri nu sunt sufocate de taxele mari, ci de birocrația excesivă, subliniază analizele de specialitate.  

37840-mediu_de_afacri.jpgDeși percepția generală este că nivelul taxelor este problematic pentru mediul de afaceri, cea mai presantă problemă pentru fondatorii de companii este de fapt complexitatea sistemului fiscal, arată analizele de specialitate. Explicația este simplă: timpul pierdut din cauza unui sistem complex se traduce în pierderi financiare. Un bun exemplu este cel al unei firme românești abia fondate – potrivit unui raport al Băncii Mondiale, aceasta are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal, ceea duce la o scădere a productivității.

„Proprietarii de mici companii din Statele Unite consideră nivelul complexității taxelor și al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cât de prietenos este statul cu antreprenorii, decât nivelul în sine al taxelor plătite, conform unui sondaj Thumbtack. Tot în Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firmă mică sunt cu 206% mai mari decât pentru o firmă mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal. Pentru România, nu știm ca un astfel de calcul să fi fost realizat, dar cel mai probabil situația este comparabilă”, explică Mihaela Matei - Special Projects & Digital Officer, EY România.

  • Simplificarea regulilor fiscale și a reglementărilor referitoare la calcularea obligațiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact în îmbunătățirea mediului fiscal din România, consideră 60% dintre respondenții la „Barometrul antreprenoriatului românesc”
  • Reducerea fiscalizării veniturilor companiilor se situează pe locul al doilea, la mare distanță, cu doar 14% dintre opțiuni, urmată de dezvoltarea unei agenții guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerințelor fiscale (11%) și de reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice (6%)

„Răspunsurile antreprenorilor indică o creștere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, această cerință crescând în preferințele antreprenorilor respondenți față de anul trecut, de la 48% la 60%, în timp ce reducerea fiscalizării veniturilor companiilor a scăzut de la 26% la 14%”, punctează Mihaela Matei, coordonatoarea „Barometrului antreprenoriatului românesc”.

Resursele online de informare și educare a antreprenorilor în privința conformării cerințelor statului român reprezintă una dintre cele mai ieftine și la îndemână soluții pentru a ajuta anreprenorii români în orientarea în hățișul legislativ, spun specialiștii. Un proiect online cu informații dedicate acestui domeniu ar simplifica mai mult procesele de deschidere și administrare a start-up-urilor, ceea ce ar conferi mai mult timp asociaților să se concentreze asupra business-ului în sine.

  • În România, e nevoie de 8 zile și de realizarea a 5 proceduri, pentru deschiderea unei afaceri (și asta presupunând că toate informațiile necesare înființării unei afaceri sunt disponibile fără costuri de timp și fără a apela la consultanți sau la plăți neoficiale). Astfel, țara noastră este poziționată pe locul 38 din 189, în raportul Doing Business 2015
  • În contraexemplu, în Estonia, alegerea și verificarea disponibilității numelui pentru noua companie, precum și înregistrarea efectivă a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar câteva ore și costă 140 euro

„Pentru simplificarea fiscalității, o altă soluție poate fi o agenție guvernamentală. În anul 2010, în Marea Britanie a fost creată o agenție responsabilă cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscală. Această instituție identifică ariile de legislație fiscală mult prea complexe atât pentru companii cât și pentru plătitorii de taxe persoane fizice. Odată identificate, este obligația agenției să analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi și apoi să propună spre adoptare aceste măsuri guvernului. Biroul se bucură și de expertiză externă, din partea specialiștilor din domeniul fiscal și juridic, care prezintă propriile sfaturi în privința simplificării sistemului fiscal. Oricare soluție ar fi adoptată în cazul României, reținem nevoia antreprenorilor români de simplificare a fiscalității și reglementărilor locale de business”, conchide reprezentantul EY România.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

30 iulie 2015