Ideile nu sunt suficiente, pentru a porni o afacere. În lipsa finanțării, multe idei de afaceri nu ajung să fie puse în practică. Iar pentru cei care reușesc totuși să demareze un business, lipsa de experiență se poate dovedi a fi o garanție a eșecului. Pentru a încuraja micile afaceri, statul român pregătește implementarea unui concept american: Business Angels. Aceștia sunt oamenii de afaceri experimentați, dispuși să investească bani și cunoștințe într-o idee de afacere care li se pare promițătoare. În schimb, statul român le oferă facilități pentru propriile businessuri.  

36455-startup.jpgPentru IMM-uri sau firme de tip start-up, obținerea finanțării se poate dovedi imposibilă. Băncile ocolesc aproape fără excepție dosarele acestora. Riscul este prea mare. Acest lucru se întâmplă pentru că specialiștii interni ai instituțiilor financiare înțeleg clar că orice început este asociat cu lipsa de experiență. Șansele ca acea afacere să nu reziste pieței sunt prea mari. Tocmai de aceea, Guvernul a decis să introducă noi reglementări care să sprijine micii întreprinzători, iar strategia Business Angels, bine cunoscută în SUA, a căpătat contur și în România.

Un Business Angel este un investitor dispus să finanțeze un mic antreprenor, după ce a studiat temeinic ideea acestuia de afacere și a găsit-o fezabilă. Acesta acordă IMM-ului sau start-upului un împrumut fără dobândă, în schimbul unor părți sociale cedate către el. Apoi acesta se implică activ în noua afacere, având dreptul de a alege și coordona echipa, de a adapta conceptul” a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mircea Merticariu, business coach.

Business Angels se bucură de scutiri fiscale și scutiri de impozit de profit

În plus, investitorul Business Angel va beneficia de scutiri fiscale pe veniturile care îi revin din dividende, în limita împrumutului pe care l-a acordat el micului antreprenor. Acest lucru se petrece însă pe o perioadă limitată de timp: trei ani. De asemenea, va fi scutit și de impozit pe profitul care îi rămâne în momentul în care decide să iasă din businessul pe care l-a finanțat.

Există interes din partea marilor investitori, există chiar liste cu cei mai cunoscuți dintre ei. În funcție de proiect, suma oferită pentru finanțare poate varia de la câteva mii de euro până la câteva sute de mii de euro, bani pentru care nu se cere nicio garanție, în afară de părțile sociale cedate. Pentru valorile mari însă, proiectul este trimis către fonduri de investiții sau investitori strategici, practic se deschid altfel de porți, prin Business Angel”, contiuă business coach.

Domeniile preferate de Business Angels sunt imobiliarele, turismul, IT-ul și serviciile de afaceri.  Potrivit Departamentului pentru IMM-uri, în România există momentan aproximativ 50 de investitori individuali, denumiți generic “Business Angels”. Pentru obține încrederea acestora, posesorii ideii de afacere trebuie să treacă prin filtre riguroase. Ei vor fi analizați atât la nivel profesional cât și personal, vor trebui să demonstreze că își asumă necondiționat riscurile, alături de Business Angel și să aibă valori comune cu acesta.

CITEȘTE ȘI:

24 February 2015