Piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România este caracterizată încă de un stoc excedentar, deşi a crescut numărul tranzacţiilor la sfârşitul lui 2011 faţă de anul precedent. Prima parte a anului 2012 nu a adus schimbări majore în acest segment, arată ultimul studiu studiu DTZ Echinox.

24652-industrial.jpgÎn anii precedenţi, cererea ridicată de spaţii industriale şi logistice nu putea fi acoperită, astfel că numeroşi investitori s-au orientat către acest segment. Dar iată că momentan oferta este arhi-suficientă, într-atât încât în Bucureşti nu au mai fost finalizate noi dezvoltări şi nici extensii la proiecte existente. Dezvoltatorii nu se încumetă să facă noi investiții, ci aşteaptă mai întâi să închirieze spaţiile vacante sau să încheie contracte de pre-închiriere. 

  • În 2011, s-au finalizat circa 70.000 mp de spaţii industriale şi logistice la nivel naţional
  • Stocul total a atins aproximativ 1,4 milioane mp în întreaga ţară
  • 63% din stocul total se concentrează în Capitală (respectiv 882.500 mp)

Principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment vor rămâne dezvoltările de tip build-to-suit, dat fiind faptul că nu a fost înregistrată nicio livrare în primele luni ale acestui an. Mai mult, analiştii nu estimează demararea unor proiecte majore anul acesta, întrucât dezvoltatorii condiţionează iniţierea unei noi construcţii de semnarea unui contract de tip build-to-suit sau de o pre-închiriere semnificativă.

Nivelul închirierilor a atins cea mai mare cifră din 2008

Închirierile de spaţii industriale şi logistice au atins cel mai ridicat nivel din 2008, respectiv 200.000 mp. Mai mult de jumătate dintre aceste tranzacţii au fost încheiate în Bucureşti (circa 110.000 mp), cu aproape 40% mai mult decât în anul 2009 (circa 70.000 mp). O creştere similară a fost înregistrată şi în alte oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Piteşti şi Braşov, unde s-au tranzacţionat peste 80.000 mp în 2011, faţă de circa 30.000 mp în 2009.

  • Suprafaţa medie închiriată în Capitală a fost între 2.600 şi 3.000 mp. Au existat numai trei tranzacţii cu spaţii de peste 8.000 mp
  • La nivel naţional, au fost mai puţine tranzacţii, de dimensiuni mai mari, astfel că suprafaţa medie a fost de 6.000 mp

„Pentru primele trei luni din 2012, închirierile au fost semnificativ mai mici decât în acelaşi interval din 2011. Numai 3.000 mp s-au semnat în Bucureşti, reprezentând mai multe tranzacţii mici. Estimăm un nivel total al închirierilor oarecum inferior în 2012, asemănător celui din 2009 şi 2010”, arată specialiştii DTZ.

În 2011, rata de neocupare pentru spaţii logistice şi industriale din Bucureşti s-a situat între 9% şi 12%, relevând o uşoară îmbunătăţire faţă de anii precedenţi. Nu s-au înregistrat schimbări semnificative în primele luni ale acestui an. În schimb, oraşe precum Timişoara, Arad şi Ploieşti au încă un grad de neocupare de aproximativ 15%, în ciuda activităţii intense din 2011.

Valoarea chiriilor va rămâne constantă pe parcursul acestui an

„Chiriile spaţiilor logistice din România au înregistrat o scădere uşoară, ajustându-se la nivelul modest al cererii. Acestea s-au înscris, în primul trimestru din 2012, în intervalul 3.5-3.7 euro/mp/lună, pentru suprafeţe ce depăşesc 5.000 mp. Chiriile de referinţă pentru spaţii industriale şi logistice moderne sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar rămân încă sub nivelul chiriilor din Varşovia”, subliniază Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox.

Pentru depozite de clasă B, chiriile solicitate variază între 2,5 şi 3 euro/ mp/ lună, proprietarii acestor spaţii demonstrând o mai mare flexibilitate pentru companiile care şi-au diminuat nivelul activităţii sau care şi-au redus dramatic costurile operaţionale. 

Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimează un nivel constant al chiriilor. O scădere s-ar putea înregistra totuşi, în funcţie de evoluţia contextului economic mai amplu al Zonei euro

CITEȘTE ȘI: Cum să vinzi cu succes terenuri, pe o piaţă blocată?

 

8 May 2012