În aşteptarea investitorilor, specialiştii din România au început să facă scenarii de portofolii posibile şi atractive, la nivel financiar. Care ar fi cele mai bune oportunităţi de afaceri, pentru un investitor imobiliar? Ce proprietăţi cheie ar putea fi cumpărate contra sumei de un miliard de euro? Rezultatul este unul deloc neglijabil.

24190-cotroceni-park.jpgUn investitor care ar avea un miliard de euro de adus în România ar putea cumpăra Mallul AFI Palace Cotroceni, parcul comercial Militari Shopping, turnurile City Gate şi portofoliul de birouri al fondului austriac de investiţii Immofinanz. Potrivit unei analize ZF, care a luat în calcul valorile la care au fost evaluate aceste active de către companiile care le deţin, aceasta ar putea fi o variantă de "coş de cumpărături" pentru un investitor interesat de Bucureşti. Oferta nu ar fi deloc de neglijat, dat fiind faptul că pe listă sunt incluse două dintre proiectele fanion ale Capitalei din ultimii trei ani: mallul AFI Palace Cotroceni şi birourile City Gate din Piaţa Presei, dar şi alte proprietăţi importante.

Trecerea de la ipoteză la realitate este dură

O asemenea tranzacţie ar stabili noi recorduri pentru piaţa imobiliară a Capitalei, dar probabilitatea ca un asemenea lucru să se întâmple este redusă la imposibil. Singurul cumpărător cu adevărat activ în piaţa locală a ultimilor ani a fost fondul sud-african de investiţii NEPI, care în general a preferat să se ferească de proiectele considerate fanion.

Mallul de la Cotroceni este cel mai scump centru comercial realizat vreodată pe piaţa locală, în urma unei investiţii de circa 300 milioane euro, iar veniturile generate de acest proiect anul trecut s-au ridicat la 23,8 milioane euro. Pentru ca acest proiect să valoreze în prezent peste 350 milioane euro, potenţialul cumpărător ar trebui să accepte un randament iniţial mai mic de 7% pe an, în euro. Nu în ultimul rând, ar trebui să îi convingă pe actualii administratori să vândă.

CITEŞTE ŞI Bucureştiul, printre cele mai atractive 20 de oraşe europene pentru investiţii imobiliare


 

2 April 2012