Activitatea din sectorul construcţiilor s-a îmbunătăţit simţitor anul acesta faţă de anul trecut, o demonstrează cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS). Volumul lucrărilor de construcţii a crescut atât când vine vorba de segmentul rezidenţial, cât şi de cel nerezidenţial.

25974-ins.jpgA crescut volumul lucrărilor de construcţii în prima parte a acestui an, comparativ cu începutul anului trecut, anunţă INS. Creşterea înregistrată este de 7,5% ca serie brută şi de 7,7% ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Pe elemente de structură:

  • La lucrările de construcţii noi, volumul lucrărilor a crescut cu +18%
  • La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a întregistrat o scădere de -10,8%
  • La lucrările de reparaţii capitale scăderea este de -8,6%

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 13,5%, iar la cele nerezidenţiale cu 2,5%. La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 18,7%, arată cifrele INS.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 7,6% în luna iune, faţă de luna mai:

  • Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 19,2%
  • La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a întregistrat o creştere de 16,3%
  • Lucrările de construcţii noi au consemnat un avans de 3%

Pe obiecte de construcţii, segmentul clădirilor nerezidenţiale a înregistrat o creştere de 19,8%, cel al clădirilor rezidenţiale a urcat cu 8,1%, iar cel al construcţiilor inginereşti a crescut cu 2,7%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie faţă de luna mai, a înregistrat o scădere de 9,9%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi de 6,4% la lucrările de construcţii noi, de 1,9% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 8%.

CITEȘTE ȘI: Record pentru România, în vremuri de criză: am devenit exportatori de tehnologii în termoizolare

 

 

9 August 2012