Foştii proprietari deposedaţi în mod abuziv de fostul regim comunist ar putea fi despăgubiţi în natură sau ar putea primi eşalonat sumele de bani.

28984-225x169_090488-suspendarea-despagubirilor-pentr.jpgCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a forţat Guvernul de la Bucureşti să modifice Legea proprietăţilor naţionalizate din cauza numărului mare de procese câştigate de foştii proprietari deposedaţi abuziv. Noua formă a legii ar trebui să fie aplicată începând cu luna mai a acestui an.

George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a declarat pentru Agerpres că “estimările financiare nu aveau niciun fundament și nicio susţinere prin documente”, pentru că cifrele de la ANRP, de la AVAS și de la alte instituţii sunt cu totul altele decât cele pe care s-a bazat financiar fostul proiect de lege.

Noua formă a legii ar putea permite evitarea plafonării anunţate de fostul guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu, spune preşedintele ANRP. În acest caz, este posibilă o eşalonare a plăţii despăgubirilor pe mai mulţi ani, în funcţie de valoarea totală şi de capacitatea financiară de care dispune statul român.

„Comitetul Interministerial care a fost însărcinat cu elaborarea proiectului noii legi se va întruni în această săptămână şi urmează ca, până la sfârşitul lunii februarie, să prezentăm Guvernului proiectul legii”, a declarat George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Din  datele prezentate în cadrul ultimei şedinţe a Guvernului, reiese că România a plătit deja despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate în valoare totală de 5 miliarde euro şi mai există solicitări de plată pentru încă 8 miliarde euro. 

 

CITEȘTE ȘIRomânia amână modificarea legii retrocedărilor şi sfidează termenul limită oferit de CEDO

 

14 January 2013