Blocurile reabilitate termic au un statut privilegiat în cartierele bucureştene. Proprietarii au speculat imediat îmbunătăţirea apartamentelor şi le-au scos la vânzare cu preţuri considerabil mai mari decât înainte de lucrare. O mişcare naturală, dar inutilă pentru perioada pe care o traversăm, spun specialiştii imobiliari. Clienţii nu au tolerat acest comportament şi au ales să cumpere locuinţe în construcţiile vechi, fără îmbunătăţiri.
25461-reabilitare.jpgReabilitarea termică a blocurilor, mai ales în cazurile în care aceasta a fost gratuită, a venit ca o mană cerească pentru proprietarii care aveau planuri de vânzare. Mulţi dintre ei şi-au făcut planuri despre cum îşi vor vinde apartamentele cu până la 10.000 euro mai scump, în cazul celor cu trei camere, bine poziţionate. În realitate însă, clienţii nu sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un confort suplimentar. Piaţa a dovedit că întreţinerea lunară puţin mai mare este de preferat unui efort financiar cum ar fi achitarea unei sume mai mari la achiziţie.

„Costurile de întreţinere, mai ales pe timp de iarnă, sunt mai mici într-un apartament reabilitat termic şi e normal ca preţul lui să fie mai mare decât cel al unei locuinţe care nu a beneficiat de astfel de îmbunătăţiri. Diferenţele de preţ nu trebuie să fie însă foarte mari. Din păcate, avem multe situaţii în care scumpirile s-au tradus în preţuri mai mari cu 10% până la 25%. Sunt valori multe prea ridicate, pe care piaţa nu le acceptă” spune Răzvan Muntean, Director General IMOPEDIA.ro.

„Piaţa vânzătorilor doreşte întotdeauna să împingă preţurile în sus, iar cea a cumpărătorilor, în jos. Dar o asemenea scumpire nu este justificată atât timp cât posibilităţile de achiziţie sunt în continuare scăzute şi nici nu se întrezăresc creşteri ale puterii de cumpărare”, spune pentru IMOPEDIA.ro Sorin Roşu, director general Apulum 94.

Lipsa cererii pentru apartamentele reabilitate termic a condus la stabilizarea pieţei

După primele încercări de acest gen ale proprietarilor din blocurile reabilitate, piaţa pare să se fi întors la o normalitate a preţurilor. Fiind o piaţă a cumpărătorilor, proprietarii se adaptează preţului mediu oferit de aceştia.

„Piaţa a reglat această eventuală posibilitate a cererii unui preţ mai mare. Reabilitarea termică este un fenomen normal care ar trebui sa fie perceput ca atare de piaţă, şi de vânzători şi de cumpărători. Nu a dus nici la mărirea preţurilor nici la frustrarea proprietarilor”, completează pentru IMOPEDIA.ro Anca Ghiţă, manager General Service 2000.

Singura necunoscută este referitoare la evoluţia pe termen lung a acestui fenomen. Desigur, un bloc bine izolat aduce un beneficiu în plus cumpărătorilor şi ar trebui tarifat ca atare, la fel ca şi proximitatea de mijloacele de transport sau modernizările interioare. Dar în perspectiva în care întregul Bucureşti ar putea fi adus la acest nivel de modernizare, este foarte posibil ca în câţiva ani, un bloc anvelopat să fie unul banal.

„Statul a creat un mic decalaj prin acest serviciu negeneralizat şi neasigurat tuturor proprietarilor de imobile. A creat această disonanţă, căci cu siguranţă nu o să fie anvelopate toate blocurile gratuit, dar este un început. În funcţie de cum evoluează reabilitarea, se va putea spune pe termen lung dacă proprietarii vor putea scumpi sau nu apartamentele”, continuă Sorin Roşu.  

Reabilitarea gratuită, o promisiune pe care mulţi bucureşteni o cred efemeră

Reabilitarea gratuită a căpătat un iz electoral, iar populaţia Bucureştiului este sceptică când vine vorba de continuarea acestui program pe termen mediu şi lung. Astfel, cel mai cunoscut proiect de reabilitare termică rămâne „Programul naţional de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe construite în perioada 1950-1990”. Prin acest program, costurile pentru lucrările de reabilitare termică sunt împărţite între Guvern, care achită 50% din lucrare, împreună cu administraţiile locale, care achită 30% din anvelopare. Restul de 20% trebuie achitat de către asociaţiile de proprietari.

„Nu este vorba despre faptul că nu sunt bani suficienţi pentru a achita integral lucrările de reabilitare, dar cetăţeanul trebuie responsabilizat. Pentru a înţelege amploarea proiectului, pentru a-l trata ca atare, beneficiarul trebuie să plătească o sumă modică”, spuneau oficiali din Ministerul Dezvoltării, în timpul mandatului Elenei Udrea.

În momentul în care optează pentru reabilitarea termică a blocului lor, proprietarii se pot aştepta la o reducere a facturilor de energie termică de până la 40%. Un alt avantaj constă în respiraţia mai bună a clădirii, care poate duce la dispariţia igrasiei.

CITEŞTE ŞI Ce rişti dacă îţi reabilitezi singur apartamentul?


 

25 June 2012