Anii electorali aduc întotdeauna surprize plăcute pentru români. De data aceasta, în timp ce ministrul Leonard Orban încearcă să convingă Comisia Europeană să cofinanţeze reabilitarea blocurilor, unii primari au început să facă toată treaba plătind integral din bugetele locale. Astfel, varianta lui Orban potrivit căreia Comisia Europeană va co-finanţa, dar românii trebuie să participe şi ei la plată, devine brusc neinteresantă.

24036-reabilitare.jpgMinistrul Leonard Orban a reuşit, după demersuri îndelungate, să obţină un acord de principiu al autorităţilor europene de a redistribui banii necheltuiţi în programele UE către reabilitarea termică a locuinţelor. Condiţia oficialilor europeni a fost însă aceea de a exista o contribuţie şi din partea locatarilor.

Există un principiu foarte clar care priveşte toate fondurile comunitare şi care implică o contribuţie din partea beneficiarilor. Discutăm acum care va fi proporţia, iar ceea ce am propus este următoarea formulă: 50% contribuţie a Uniunii Europene, maximum care poate fi acordat, 30% din partea autorităţilor locale şi 20% din partea locatarilor”, a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

O categorie aparte este Bucureştiul, pentru care trebuie să se întocmească o altă schemă de plată. Iar acest lucru complică situaţia şi amână implementarea programului.

Bucureştiul se află la un nivel înalt în ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor raportat la media europeană şi atunci formula de aplicare a acestei scheme nu va mai putea fi aceeaşi ca pentru restul ţării ", a spus Orban.

În paralel, fostul ministru Elena Udrea a început deja să sugereze demisia ministrului Leonard Orban, în cazul în care nu va reuşi să îi convingă pe oficialii UE să realoce fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor. Argumentul ei este acela că demersul a durat prea mult, iar în lipsa fondurilor europene, primarii au început să reabiliteze apartamentele gratuit, din motive electorale. La începutul lunii martie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat că şansele pentru asigurarea finanţării programului de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene sunt mici.

CITEȘTE ȘI: Chiriaşii ANL s-au asociat şi fac presiuni pentru a putea achiziţiona locuinţele în rate. Susţin că MDRT ar putea obţine astfel 45 milioane anual.


28 March 2012