Atenţionările specialiştilor economici în ce priveşte Scoţia sunt alarmante. Țara ar risca o criză bancară similară cu cea prin care trece Cipru, dacă ar deveni o ţară independentă, pentru că are un sector bancar "extrem de mare" raportat la dimensiunea economiei, se arată într-un raport al guvernului britanic.

30423-saltire-and-union-flag-009.jpgO Scoţie independentă ar avea un sector bancar extrem de mare raportat la economia ţării, cu active ce depăşesc 1250% din PIB. Această situaţie ar face noul stat mai vulnerabil la şocuri şi volatilitate financiară”, notează un raport publicat de Trezoreria britanică, citat de CNBC.

Raportul întocmit de Trezoreria britanică este al treilea dintr-o serie de analize ce vizează influenţarea unui referendum planificat să aibă loc în luna septembrie a anului viitor. În urma acestui referendum, autorităţile ar trebui să decidă dacă Scoţia rămâne în cadrul Marii Britanii sau devine un stat independent.

Problemele cu care s-ar confrunta Scoţia sunt mari. Şi asta pentru că expunerea financiară a ţării ar fi mult mai mare decât cea a Islandei sau a Ciprului, state despre care ştim că, în ultimii ani, s-au confruntat cu probleme grave din pricina prăbuşirii sectoarelor bancare naţionale. Băncile din Islanda aveau active de 880% din PIB înainte de colaps, în timp ce în Cipru, statisticile arătau un indicator ce se afla la circa 700% din PIB.

„Per ansamblu, experienţa crizelor financiare arată că ţările cu sectoare bancare mari faţă de PIB sunt semnificativ mai vulnerabile”, avertizează raportul Trezoreriei.

Activele bancare la nivelul întregii Marii Britanii reprezintă 492% din PIB. În cazul în care Scoţia ar deveni stat independent, sectorul bancar ar fi dominat de două instituţii de credit mari: Bank of Scotland şi Royal Bank of Scotland.

CITEŞTE ŞI: Delapidări faimoase din sistemul bancar românesc

 

20 May 2013