Guvernul din Singapore concepe, de ani de zile, diverse planuri pentru a descuraja investițiile străine din sectorul imobiliar. Dar succesul măsurilor implementate în ultima perioadă a depășit toate așteptările: în 2014, numărul tranzacțiilor imobiliare s-a înjumătățit comparativ cu anul anterior. Specialiștii susțin că această situație se datorează exclusiv restricțiilor impuse de autorități.

36281-singapore.jpgÎn timp ce imobiliarele din Europa încearcă din răsputeri să atragă investiții străine, autoritățile asiatice fac eforturi intense pentru a le descuraja. Măsurile de domolire a activității imobiliare luate de guvernul din Singapore au avut un impact puternic asupra pieței: în 2014, tranzacțiile cu locuințe noi au coborât extrem de mult, ajungând la cel mai scăzut nivel al ultimilor șase ani, potrivit datelor Autorității de Modernizare Urbană. În luna decembrie 2014, s-au tranzacționat doar 230 locuințe noi, aceasta fiind cea mai slabă lună din ianuarie 2009 încoace (în prima lună a lui 2009, dezvoltatorii au semnat doar 108 contracte de vânzare).

  • Dezvoltatorii imobiliari din Singapore au vândut doar 7.557 unități de-a lungul anului trecut, cu circa 50% mai puțin decât în anul precedent
  • În anul 2013, s-au tranzacționat 15.000 locuințe noi, scăderea fiind de peste 30% comparativ cu anul 2012, când s-au vândut aproape 22.000 unități

Specialiștii imobiliari susțin că această situație se datorează exclusiv restricțiilor impuse de autorități, menite să domolească speculațiile ce au avut loc în ultimii ani. Ca o consecință naturală, prețurile au coborât cu câteva procente: potrivit GPG, în prezent, acestea variază între 15.250 dolari/mp și 17.800 dolari/mp. Deși analiștii estimează că valoarea locuințelor nu va mai scădea, dezvoltatorii spun că acest început de an cu activitate redusă îi obligă să mai coboare prețurile, pentru a reuși să atragă cumpărători.

Sectorul real estate din Sinagpore a demonstrat un potențial uriaș și, odată cu declanșarea crizei financiare în restul lumii, s-a transformat într-un adevărat magnet pentru investitorii imobiliari internaționali. Începând cu 2009, prețurile au început să urce într-un ritm amețitor, astfel că autoritățile au implementat diverse măsuri restrictive, în încercarea de a descuraja prezența speculanților. Gradul de îndatorare a fost coborât la 60%, avansul minim a fost urcat la 25% (de la 10%, în anii anteriori), impozitul pe proprietate a crescut simțitor și a fost introdusă o nouă taxă (denumită Taxa Adițională de Timbru pentru Cumpărători, ce variază între 5% din valoarea proprietății, pentru localnici, și 15%, pentru străini).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

4 February 2015