După separarea de Malaezia, în 1965, Singapore a fost un model perfect de oraş din ce în ce mai înfloritor, de la an la an. Singapore ocupă primele poziţii în majoritatea clasamentelor internaţionale – este între cele mai scumpe oraşe din lume, printre cele mai competitive economii, între metropolele care atrag cei mai mulţi turişti, are cei mai înalţi zgârie-nori, iar lista poate continua la nesfârşit.

26748-04_singapore-skyline-1.jpgÎn ciuda faptului că este un stat mic, de numai 710 kilometri pătraţi şi circa 5,2 milioane locuitori, Singapore este extrem de influent pe scena internaţională. Oraşul Singapore este printre cele mai importante centre financiare ale planetei, dar cel mai mare centru bancar, financiar şi comercial din Asia de Sud-Est. De asemenea, Singapore deţine unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume, ceea ce este impresionant luând în calcul dimensiunile sale relativ mici – peste 25.000 de vase ancorează anual aici, ceea ce îl face cel mai aglomerat port din lume din punct de vedere al tonajului transportat. Cele 200 de bănci şi bursa de valori generează un sfert din veniturile ţării, infrastructura este bine organizată, iar singaporezii au printre cele mai ridicate niveluri de trai din lume. Discrepanţa dintre bogaţi şi săraci pare inexistentă în Singapore, deşi este întâlnită la tot pasul în întreaga Asie.

Străinii stabiliţi în Singapore au un important rol în creşterea preţului locuinţelor

Republica Singapore este pe locul şase în lume între ţările cu cel mai ridicat număr de locuitori străini, reprezentând circa 42% din populaţia totală. Întreaga ţară are puţin peste cinci milioane locuitori, dintre care 64% sunt cetăţeni singaporezi, circa 11% deţin dreptul de şedere permanentă, iar 25% sunt expaţi.

În ultimii ani, a existat un val de cetăţeni străini care s-au stabilit în Singapore, tendinţă care s-a resimţit puternic pe piaţa imobiliară. Mulţi dintre noii locuitori au preferat să îşi cumpere propria locuinţă decât să stea cu chirie, în special cei cu planuri de a locui aici pe termen lung.  Cumpărătorii străini au contribuit astfel la creşterea semnificativă a preţurilor locuinţelor. Spre exemplu, în prima jumătate a anului trecut, 25% din cumpărătorii de proprietăţi imobiliare au fost străini, conform Savills Singapore. Majoritatea clienţilor străini provin din Malaezia, Indonezia, China şi India.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 20.225 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 10.760 dolari/mp

Locuinţele din centrul oraşului Singapore au preţuri exorbitante comparativ cu oraşe de dimensiuni similare sau chiar şi cu cele mai importante metropole din lume. Conform Global Property Guide, un apartament de 75 mp are un preţ mediu de puţin peste 1,3 milioane dolari, unul de 175 mp costă 3,2 milioane dolari, iar apartamentele centrale cu suprafaţa de 300 mp au un preţ mediu de 5,6 milioane dolari.

Numărul chiriaşilor este scăzut, deoarece statul sprijină puternic cumpărătorii de prima casă

Singapore are unul dintre cele mai bine puse la punct şi de succes programe guvernamentale adresate cumpărătorilor de prima casă, astfel că piaţa chiriilor este destul de restrânsă, principalii clienţi fiind străinii care locuiesc aici o scurtă perioadă. Numărul locuinţelor private oferite spre închiriere este destul de scăzut, deoarece 81% din unităţile închiriate sunt deţinute de guvern, prin Comisia pentru Locuinţe şi Dezvoltare.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 3.500 dolari/lună; semicentral: 2.000 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 6.000 dolari/lună; semicentral: 3.500 dolari/lună

Cu resurse şi teren limitat la dispoziţie, piaţa rezidenţială din Singapore este drastic controlată de guvern, având parte de unele dintre cele mai intervenţioniste politici din lume. La sfârşitul lui 2011, guvernul a introdus un nou set de reguli pentru a domoli creşterea preţurilor locuinţelor, iar printre altele, cetăţenii străini trebuie să plătească o taxă adiţională de 10% pentru orice proprietate deţinută. Drept urmare, numărul chiriaşilor a crescut uşor anul acesta, iar specialiştii estimează că va continua să crească şi în viitor.

 

CITEȘTE ȘI: Buenos Aires a reuşit să evite prăbuşirea pieţei imobiliare, însă există semnale că situaţia se va schimba

 

6 October 2012