Uniunea Europeană vrea comisioane de rambursare anticipată mai mici. Peste 7 milioane de contracte de credit de populaţie cu băncile, aflate în derulare, vor trebui conformate noii directive europene, ce prevede printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1%.

Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va discuta cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) în vederea aplicării cerinţelor Uniunii Europene cu privire la contractatele de creditare. ANPC vrea ca cerinţele UE să fie aplicate atât creditelor noi, cât şi celor aflate deja în derulare, în vreme ce bancherii susţin că, de vreme ce aceste prevederi nu sunt transpuse în directiva europeană "nu se poate să fim mai catolici decât Papa", a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

"Dacă am aplica prevederile directivei doar la creditele noi, scopul acestei legi de protecţie a consumatorilor nu ar mai fi atins, deoarece majoritatea creditelor se află în derulare. Criza financiară, înăsprirea condiţiilor de creditare impuse de Banca Naţională a României au făcut ca numărul de credite noi să fie mic în raport cu numărul mare de credite aflate în derulare", a explicat Mihai Meiu, director în departamentul de integrare europeană al ANPC.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de ANPC, băncile din România vor trebui să modifice până în septembrie contractele de credit încheiate cu populaţia, pentru ca acestea să prevadă noile directive. Proiectul are în vedere toate tipurile de credit - ipotecar, imobiliar sau de leasing. Proiectul ordonanţei de urgenţă prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1%, dacă perioada de timp rămasă până la scadenţa finală este mai mare de un an şi se reduce la 0,5% în cazul în care rambursarea anticipată are loc cu mai puţin de 1 an înainte de scadenţă, precum şi posibilitatea consumatorului de a renunţa la contract în termen de 14 zile.

De asemenea, proiectul de ordonanţă prevede ca, înaintea semnării unui contract de credit, consumatorii să primească un formular standard care cuprinde informaţii, astfel încât aceştia să poată compara mai multe oferte pentru a fi informaţi înainte de luarea deciziei. Instituţiile de credit care nu vor aplica viitoarele prevederi, riscă amenzi, dar şi sancţiuni complementare, care merg până la propunerea de suspendare a activităţii, până la rezolvarea problemelor.Deocamdată autorităţile nu au stabilit nivelul amenzilor.

Până pe 11 iunie 2010, prevederile directivei trebuie transpuse în legislaţia din toate statele membre ale Uniunii Europene.




16 March 2010