Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au prezentat propunerile de modificare a tratatului Uniunii Europene. Scopul este acela de a restaura încrederea pieţelor în guvernele Zonei euro şi de a preveni agravarea crizei datoriilor suverane.

22576-merkel.jpgDiscuţiile liderilor europeni nu prezintă însă prea multă credibilitate în faţa companiilor de evaluare. Agenţia de rating Standard & Poor's a avertizat deja că ar putea reduce ratingurile a 15 ţări din Zona euro, inclusiv Franţa şi Germania, dacă summit-ul UE nu va aduce un plan credibil şi decisiv de temperare a crizei. În aceste condiţii, sistemul bancar din România va fi afectat în mod direct.

Discuţiile dintre preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, au fost încurajate de întreaga lume, dar nu au avut rezultate concrete puternice, care să se simtă în pieţe. Acesta este şi motivul pentru care Standard & Poor's a simţit nevoia să ia poziţie. Agenţia a anunţat că vrea să vadă soluţii clare, atât politice, cât şi financiare, pentru a nu trece la reducerea ratingurilor.

„Stresul sistemic din Zona euro a crescut, în ultimele săptămâni, până la nivelul la care pune presiune pe ratingul întregii Zone euro", a arătat S&P.

Printre ţările vizate se numără Italia şi Spania, care au deja o prognoză negativă şi mari probleme în a se finanţa, în ciuda măsurilor de austeritate pe care le-au aprobat. Surprinzătoare pe lista retrogradărilor este însă prezenţa unor ţări precum Germania, Belgia, Austria, Finlanda, Luxemburg sau Olanda. Toate ar putea avea ratingul redus cu o treaptă. Mai gravă este situaţia Franţei, al cărei rating ar putea fi coborât cu două trepte, având în vedere faptul că, dintre ţările cu rating AAA din Europa, Franţa stă cel mai prost din punct de vedere economic. Scăderea ratingurilor se traduce în pierderea încrederii investitorilor şi destabilizarea sistemelor bancare.

România va fi direct afectată de scăderea ratingurilor

România va fi direct afectată de scăderea ratingurilor acestor ţări. Legătura directă a băncilor locale cu băncile-mamă din vest face sucursalele de aici vulnerabile.

„Extensia pe sistemul bancar este clară. Orice scădere de rating în ţările principale va aduce o anumită limitare a apetitului de creditare în Zona non-euro, mai ales în condiţiile în care se lucrează acum la oprirea creditării filialelor băncilor din ţări cum ar fi Austria, Franţa sau chiar Germania. Nu va putea fi evitat, este clar", a declarat analistul economic Mircea Coşea.

Băncile din Zona euro au împrumutat săptămâna aceasta de la Banca Centrală Europeană peste 50 miliarde de dolari, în prima operaţiune în dolari efectuată de instituţie după ampla acţiune de săptămâna trecută, prin care marile bănci centrale ale lumii au redus costurile finanţării în dolari.

Consiliul guvernatorilor BCE susţine joi ultima şedinţă de politică monetară din acest an, de importanţă crucială tocmai pentru că precede summit-ul UE, iar economiştii anticipează că dobânda cheie va fi redusă de la 1,25% la 1%, iar banca va introduce operaţiuni de finanţare cu termen mai lung pentru bănci şi va creşte gama de active care pot fi depuse drept colateral.

CITEŞTE ŞI: Merkel îndeamnă întreaga lume să se uite la România: „Trebuie să apreciem efortul pe care România îl face"


9 December 2011