România contribuie în mod direct la stabilitatea monedei euro, chiar dacă nu a aderat încă la aceasta. Iar pentru acest lucru, germanii şi întreaga Zonă euro, trebuie să conştientizeze sacrificiile pe care le fac populaţiile statelor Uniunii Europene din afara Zonei euro. Declaraţia aparţine cancelarului german, Angela Merkel.

22400-angela_merkel.jpgAngela Merkel deplânge faptul că populaţia României, la fel ca şi a altor câteva ţări balcanice precum Bulgaria, fac eforturi mari, fără să fie răsplătite pe măsură. Rolul jucat de acestea este esenţial: ele participă la stabilitatea euro, dar în schimb, nu numai că nu primesc atenţie, dar sunt şi nevoite să înfrunte perioade dure de austeritate, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs în Parlamentul german. Cancelarul a promis că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, însă a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un maraton dur pentru recâştigarea credibilităţii pierdute în timpul crizei.

Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în ţările din afara Zonei euro, precum ţările balcanice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie. Deseori nu ne dăm seama de contribuţia pe care populaţia din ţările pe care le-am menţionat o aduce pentru ca euro să fie o monedă solidă, stabilă.", a spus Merkel.

Liderii UE se reunesc, la începutul acestei săptămâni, la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul Zonei euro. Declaraţiile lui Merkel pregătesc astfel terenul pentru o săptămână de discuţii intense la vârful UE, liderii politici încercând să ajungă la un consens pe un aşa numit pact fiscal care să confere Comisiei Europene prerogative extinse în privinţa controlului bugetelor statelor din Zona euro, să cuprindă sancţiuni dure pentru statele care încalcă reglementările europene şi să asigure integrarea fiscală accelerată la nivelul uniunii monetare. Merkel este astăzi la Paris pentru a prezenta, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE.

CITEŞTE ŞI: România anului 2020: o ţară cu locuinţe economice, la directive europene


5 December 2011