Românii, indiferent de condiţia lor socială, ar putea să primească anual miliarde de euro, bani de la stat, nerabursabili, cu condiţia să aibă un vis în care să investească. Și totuşi, doar câţiva reuşesc să acceseze o mică parte din fonduri. Fondurile europene au fost o promisiune de mai bine pentru toată lumea, dar s-au transformat într-un eşec lamentabil.

26226-euro_10jan.jpgAnual pierdem miliarde de euro, anual se trag mai multe semnale de alarmă din partea tuturor celor implicaţi în acest sistem şi totuşi nimic nu se rezolvă. Acum, toate speranţele se îndreaptă către anul 2013. Dacă nu reuşim să ne mobilizăm rapid, atunci plafoanele care ne sunt oferite ar putea fi reduse dramatic. În acest caz, nu am mai rămâne nici măcar cu promisiunea de mai bine.

Rata de absorbţie a fondurilor UE în România este îngrijorătoare. Oficial, România a contractat 60% din suma disponibilă în ultimii ani şi a rambursat beneficiarilor mai puţin de 15%. Aceste cifre fac ţara noastră să oscileze între ultimul şi penultimul loc între statele din Europa Centrală şi de Est, potrivit studiilor. Neoficial, situaţia este mult mai sumbră de atât.

„Autorităţile au anunţat că pentru acest an se vor atrage şapte miliarde de euro din fonduri europene. Dacă ne uităm la sumele care s-au dat până la acest moment, dacă sunt două miliarde, este impresionant. Dacă nu utilizăm aceste resurse, s-ar putea să ne trezim cu ele reduse în perioada următoare şi nu este bine”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Bogza, preşedintele BancPost.

Banii europeni sunt şansa de evoluţie pentru România, când nimic nu merge bine

Dacă România nu se mobilizează acum pentru schimbarea acestei situaţii, atunci evoluţia economică va fi în consecinţă. În condiţiile în care oricum cifrele de creştere economică anticipate sunt mici, o asemenea veste nu este deloc una bună nici pentru ţară, nici pentru locuitorii ei.

„Aproximativ 50% din exporturile României au ca destinaţie Zona Euro şi peste 80% din investiţiile străine directe primite de România pornesc din aceste ţări. Având în vedere toate acestea, estimăm o creştere economică de 0,7% în 2012 şi 1,9% în 2013, în scădere faţă de estimările anterioare. Performanţa sub aşteptări în domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie îmbunătăţită rapid, în caz contrar România riscând o perioadă prelungită de creştere economică sub potenţial”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Florin Eugen Sinca, analist BCR Cercetare.

Lipsa investitorilor nu s-ar resimţi atât de dur în economie, dacă românii ar folosi fondurile nerambursabile

Într-un context mai amplu, lipsa investitorilor ar trebui să fie unul dintre factorii principali care să motiveze autorităţile în a înlesni condiţiile de acordare a finanţărilor europene. Țările emergente au nevoie de bani pentru a se dezvolta, iar orice sursă de venit trebuie exploatată la maximum.

„În aceste condiţii, este vital ca România să se mobilizeze pentru captarea sumelor încă disponibile din fondurile UE acordate până în 2013 şi să-şi traseze priorităţile pentru următoarea perioadă de finanţare", arată un studiu al companiei de consultanţă şi audit KPMG.

„Nevoile sunt evidente, la fel şi impactul pozitiv pe care aceste intrări nerambursabile l-ar avea asupra economiei româneşti. Ţinând cont de stadiul de dezvoltare al economiei româneşti raportat la partenerii din UE, România ar trebui să fie un beneficiar net, nu un contribuitor net", completează Dinu Bumbăcea, consultant în sectorul public.

Scopul primar al fondurilor europene ar fi apropierea Ronâniei de economii dezvoltate, dar acest lucru s-a transformat în utopie acum. Procesul complicat de întocmire a dosarelor, lipsa de transparenţa şi folosirea unui procent atât de mic din sumele totale au făcut ca fondurile europene să fie pentru români un plan nefezabil şi deci eliminat din start, atunci când vine vorba de planificarea unei afaceri.

CITEȘTE ȘI România: un loc în care doar cunoscătorii pot face afaceri imobiliare. Un puzzle complex pentru străini

 

5 September 2012