Guvernul de la Kiev are nevoie de susţinere financiară şi găseşte în China un partener de încredere. Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să apeleze la partenerii tradiţionali – Rusia şi Uniunea Europeană, deoarece aceştia impun condiţii mai puţin avantajoase pentru Ucraina în schimbul împrumuturilor, notează Bloomberg.

26213-ucraina.jpgValoarea împrumuturilor şi a operaţiunilor de swap valutar dintre Ucraina şi China din luna iunie ar putea atinge 9 miliarde dolari. China îşi consolidează astfel relaţia cu cel mai mare exportator de porumb şi de minereu de fier din Europa, urmărind să obţină condiţii avantajoase pentru a-şi asigura proviziile de alimente şi materii prime. De partea cealaltă, Ucraina doreşte suport financiar extern pentru a susţine creşterea economică şi pentru a acoperi din datoriile făcute de partidul de la putere cu ocazia alegerilor din octombrie.

Ucraina a respins până acum termenii impuşi de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul unui ajutor financiar în valoare de 15,2 miliarde dolari. Guvernul de la Kiev refuză să majoreze tarifele la combustibil pentru populaţie, măsură cerută de FMI pentru reducerea deficitului bugetar. De asemenea, Ucraina a refuzat şi condiţiile pentru a stimula investiţiile europene din industria energetică sau reducerea costurilor de import de combustibil din Rusia. Guvernul ucrainean nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu Rusia în privinţa reducerii preţurilor la energie.

„Chinezii au fost întotdeauna dispuşi să ofere fonduri fără obligaţii pentru a-şi consolida interesele economice, mai ales în fostul spaţiu sovietic, dar şi în Africa sau în alte părţi ale lumii. Pe de altă parte, intenţiile Rusiei sunt de natură economică, dar în primul rând urmăresc avantaje politice”, explică pentru Bloomberg Alexander Kliment, senior analyst la Eurasia Group.

China a semnat cu Ucraina în iunie un acord de swap valutar în valoare de 2,4 miliarde dolari, după ce a încercat acorduri similare pentru a stimula comerţul cu ţări precum Argentina sau Mongolia. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 8,5 miliarde dolari în 2011, China fiind al doilea mare importator în Ucraina, după Rusia.

Mai mult, Ucraina a anunţat în luna iulie că guvernul de la Beijing îi va împrumuta 3 miliarde dolari pentru proiecte în sectorul agricol. Kievul ar mai putea împrumuta încă 3,7 miliarde dolari pentru a construi centrale pe cărbuni cu gazeificare, ce ar pune capăt dependenţei de import de gaze naturale din Rusia, după spusele ministrului Energiei.

 

CITEȘTE ȘI: Casele de vacanţă, o afacere bună pentru proprietari, dar păguboasă pentru clienţi

 

3 September 2012