În doar trei luni, băncile au rămas fără 1.400 angajaţi. Fie că este vorba despre concedieri sau plecări voluntare, acest număr marchează un record. Este unul dintre cele mai abrupte scăderi trimestriale de la începutul crizei încoace.

24866-ghisee_banca.jpgÎn primele trei luni ale anului, peste 1.400 salariaţi au plecat din sistemul bancar. Cumulat pe ultimul an, aproape 2.300 lucrători au părăsit sistemul. Băncile din România rămân astfel cu produsele, dar cu tot mai puţini oameni care să le vândă mai departe către clienţi. De la începutul crizei până acum, numărul angajaţilor din bănci s-a redus cu 7.250 angajaţi, adică aproximativ 10% din total. În acest moment, în sistemul bancar mai lucrează acum aproape 65.800 angajaţi, împărţiţi la cere 41 bănci de pe piaţa locală.  

Sistemul bancar, unul dintre cele mai căutate, datorită salariilor

În primul trimestru din acest an, salariul mediu brut lunar din sistem a variat între 4.651 lei şi 5.351 lei. Costul unitar cu forţa de muncă din bănci este deci aproape dublu faţă de sumele plătite pe medie de către stat, pentru cei 1,2 milioane de bugetari.

Acest val de reducere a angajaţilor este surprinzător, mai ales la această intensitate, în contextul în care sistemul bancar a încheiat primul trimestru din acest an cu un profit de 165 milioane lei. Totodată, la finele primului trimestru, profitul net pe salariat a fost de 3 lei, în condiţiile în care în ultima perioadă au existat doar rezultate negative. Totuşi, comparativ cu anul 2008, profitul pe angajat arată îngrijorător: atunci este vorba despre 61,44 lei anual.

Numărul angajaţilor a scăzut odată cu numărul sucursalelor. Reţeaua teritorială bancară a scăzut de la începutul anului cu 75 unităţi, trecând sub pragul de 6.000 unităţi.

CITEȘTE ȘI: Panică financiară: grecii au retras din bănci peste 700 milioane euro într-o zi


22 May 2012