Instituţiile bancare traversează vremuri la fel de grele ca şi alte afaceri. În România, datele recente arată că băncile nu au nici pe departe câştigurile pe care le aveau înainte de 2008. Dacă atunci se ajunsese la un câştig maxim al sistemului bancar de 4,4 miliarde lei (1 miliard euro), în prima parte a acestui an, profitul a scăzut la 144 milioane lei (puţin peste 30 milioane euro).

20640-imopedia.jpgÎn semestrul I al anului 2011, întregul sistem bancar a raportat un profit de doar 144 milioane lei, incomparabil cu cel de dinaintea crizei. Cifrele arată că primele zece bănci au avut, împreună, un profit de 380 milioane lei în această perioadă (peste 90 milioane euro), pe când restul a mers în pierdere. Piaţa este împărţită între instituţiile financiare care au reuşit să menţină rezultate pozitive şi bănci care raportează rezultate cu minus.

Primul loc al clasamentului are un profit mai mare decât toate celelalte la un loc

BRD este în fruntea clasamentului, reuşind să-şi valorifice cel mai bine activele şi portofoliul deţinut. Banca a fost preluată acum 12 ani de francezii de la Société Générale, după care a trecut printr-un proces de restructurare pentru o perioadă îndelungată. Profitul BRD a fost de 282 milioane lei, adică 73% din profitul total al primelor zece bănci.

BCR este fruntaşă în ceea ce priveşte activele, având un profit net de 163 milioane lei, la jumătatea anului. Locul trei este rezervat UniCredit, urmată de Raiffeisen, după care vin din urmă americanii de la Citi, deşi din punct de vedere al activelor ar fi pe locul 15.

• BRD - 282 milioane lei
• BCR - 163 milioane lei
• UniCredit - 124 milioane lei
• Raiffeisen - 103 milioane lei
• Banca Transilvania - 66 milioane lei

RBS este pe locul 7 din punct de vedere al profitului, dar pe locul 14 în ceea ce priveşte activele. ING este pe locul 8 ca şi volum al profitului, urmată de Eximbank, care are un profit de 36 milioane lei. Clasamentul este încheiat de CEK Bank, OTP şi Bank of Cyprus, care au fiecare câştiguri în jurul a 10 milioane lei.

Cele mai mari pierderi

Volksbank-Austria a raportat cele mai mari pagube, urmată de Banca Românească şi ATE Bank, care nu sunt singurele instituţii cu capital grecesc din clasamentul băncilor cu cele mai mari pierderi - Alpha Bank şi Bancpost au avut, de asemenea, un deficit însemnat.

• Volksbank-Austria - pierderi de 306 miliarde lei
• Banca Românească - pierderi de 97 milioane lei
• ATE Bank - pierderi de 81 milioane lei
• Alpha Bank - pierderi de 67 milioane lei
• Bancpost - pierderi de 45 milioane lei

Cu toate acestea, pagubele suferite de întreg sistemul bancar sunt mai mici anul acesta decât în 2010. Deficitul pe întreg anul trecut a fost de 512 milioane lei, iar anul acesta câştigul s-ar putea aprecia, odată cu îmbunătăţirea condiţiilor din economie.

Citeşte şi Creditele în franci elveţieni păgubesc mii de familii. Care sunt soluţiile?


29 August 2011