Creditele în valută vor putea fi schimbate în lei, fără niciun cost suplimentar, potrivit unei legi ce a trecut de Senat şi urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor. Astfel, clienţii bancari nu vor fi afectaţi în niciun fel de fluctuaţiile cursului de schimb.

34458-dobanda.jpgRomânii vor putea solicita conversia creditelor în orice monedă, fără a plăti vreun comision, fără alte costuri sau garanţii suplimentare. Propusă de deputatul PSD Ana Birchall, legea a fost aprobată de Senat cu 74 voturi „pentru”, două abţineri şi un vot „împotrivă”, urmând să fie analizată de Camera Deputaţilor.

Clienţii care aleg să treacă la un credit în lei vor avea astfel o rată stabilă, ce nu se va modifica în funcţie de schimbările cursului valutar. Legea nu are însă numai avantaje, deoarece dobânzile la creditele în monedă naţională sunt mai mari decât cele la creditele în monedă străină. De exemplu, în cazul unui credit ipotecar de 100.000 euro, luat pe de 30 ani, dobânda porneşte de la 4,9%. Pentru aceeaşi sumă, un credit luat în lei are o dobândă de 5,75%, astfel că rata lunară este mai mare cu 100 lei.

Dacă legea va fi adoptată, se va aplica atât creditelor de consum, cât şi celor ipotecare, şi vor beneficia de ea inclusiv cei care au deja în derulare un credit. Băncile vor fi obligate să includă în contractele de credit încheiate în monedă străină nişte clauze prin care se va institui dreptul consumatorului de a alege conversia creditului în orice altă monedă alternativă, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Cursul de schimb la care se va efectua conversia va fi cel din ziua realizării conversiei, dacă nu se specifică altfel în contractul de credit.

În momentul solicitării conversiei creditului, instituţia va trebui să să îi furnizeze clientului o simulare privind graficul de plăţi în moneda în care a fost contractat creditul, în moneda naţională, cât şi în monda de conversie. Acest serviciu va fi, de asemenea, oferit gratuit, potrivit proiectului de lege. 

CITEȘTE ȘI: 

19 June 2014