Incapacitatea marilor puteri de a se redresa după perioada de criză poate avea efecte nedorite asupra ţărilor emergente din Europa, categorie din care şi România face parte. Iar faptul că până acum ţara noastră a fost un elev silitor în privinţa finanţelor ar putea să nu ne mai ajute prea mult de acum înainte. Potrivit previziunilor făcute de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, toate planurile financiare întocmite de Guvern ar putea fi zădărnicite de intervenţia indirectă a economiilor europene, în care criza încă persistă la cote periculoase.

24470-europemoney_0.jpgȚările emergente din Europa, precum şi din Asia Centrală, ar putea fi puternic lovite de continuarea crizei din Zona euro, arată oficialii Băncii Mondiale. Primul efect al acestui lucru ar putea fi o criză a creditelor în regiune, din cauza expunerii faţă de băncile din Vest. Iar faptul că băncile nu mai acordă credite decât clienţilor care nu prezintă absolut niciun risc este complet justificat, din punct de vedere strategic.

„Băncile occidentale se confruntă cu presiuni să scadă creditarea pe pieţele de origine şi pe cele emergente, iar în regiunea Europa şi Asia Centrală există riscul unei crize a creditelor”, a declarat Philippe Le Houerou, vicepreşedinte al BM pentru Europa şi Asia Centrală.

O altă problemă majoră este dependenţa României, dar şi a celorlalte ţări aflate în aceeaşi situaţie, de orice mişcare a economiilor mari. Cu alte cuvinte, exact ce a adus prosperitate în vremurile de linişte economică poate duce acum la colaps. Previziunile nu sunt însă atât de dure, pe termen scurt. Creşterea economică în zonele vizate de pericol va încetini de la 5,5% anul trecut la 3,4% în acest an, printre cele mai reduse rate dintre regiunile aflate în dezvoltare.

„Regiunea va înregistra o încetinire a recuperării, evident din cauză că foarte multe din aceste ţări sunt foarte vulnerabile la perspectivele economice negative din Zona euro. A apărut un tipar, ţările care vor înregistra cele mai puternice încetiniri în recuperarea economică vor fi cele din Europa de Est şi Balcani”, a continuat Philippe Le Houerou.

Turcia şi Ucraina, printre cele mai afectate ţări

Turcia va avea una dintre cele mai mari rate de scădere. Pentru această ţară, Banca Mondială anticipează un avans de numai 2,9% în acest an, faţă de 8% anul trecut. Și în cazul Ucrainei, avansul se va tempera de la 5,2% la 2,5%.

Pentru ca această situaţie să nu scape de sub control, vicepreşedintele Băncii Mondiale a cerut statelor să ia măsuri financiare şi fiscale pentru a asigura creşterea. O cerere pe cât de simplă în aparenţă, pe atât de complexă în găsirea metodelor de aplicare. După mai mulţi ani de criză, guvernele au epuizat multe dintre posibilităţile de a stimula economia prin  reducerea cheltuielilor bugetare, iar oficialii Băncii Mondiale au recunoscut această realitate. Totuşi, lupta nu se poate opri aici.

 

CITEȘTE ȘI: România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters


 

23 April 2012