În ultimii 25 de ani, România a fost vândută bucată cu bucată, prin procese numite onorific „privatizări”. Astăzi s-a ajuns în punctul în care nu mai sunt prea multe lucruri românești în România, după zeci de vânzări ad-hoc, către oameni de afaceri adesea controversați. Aceștia au cumpărat la propriu cu un leu, un dolar sau un euro afaceri care aveau anterior valori estimate la sute de milioane sau chiar miliarde de dolari. Puțina industrie care a rămas în proprietatea României trebuie și ea scoasă la vânzare, la îndemnul FMI, ca ultimă soluție la nepăsarea autorităților.

38730-afaceri_ilegale.jpgDe la căderea regimului comunist până în prezent, privatizările sunt un subiect de permanentă controversă, nu doar la nivel intern, dar și la nivel internațional. Ele sunt făcute, în teorie, pentru a salva de la moarte companii de stat cu datorii și pierderi, care trag în jos economia națională. În practică însă, tranzacțiile în sine atrag nemulțumiri legate de modul de desfășurare, cumpărător, preț și modul în care evoluează situația post-privatizare. Experiența ultimilor 25 de ani a arătat faptul că marile privatizări au fost, mai degrabă, marile înșelătorii naționale. Cu toate acestea, România continuă să vândă și ultimele părți ale industriei locale, de data aceasta la îndemnul Fondului Monetar Internațional.

La mijlocul acestui an, mai Christine Lagarde – directorul general al FMI, a făcut o vizită în România, unde a a arătat că este necesară vânzarea a încă zece companii de stat cu probleme financiare. Decizia a fost criticată de specialiști locali și externi, drept o soluție ineficientă și lipsită de credibilitate, datorită istoricului pe care privatizările le au în România”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro prof. Marcel Zăvoianu, analist economic.  

În acest moment sunt în desfășurare privatizări din domeniul transporturilor, aeronautic, energetic, nuclear și poștal

Pe lista celor mai recente privatizări se află CFR Marfă, care a fost achiziționată de Grup Feroviar Român, pentru 202 milioane de euro, în condițiile în care acum șase ani, valoarea estimată a companiei era de 2 miliarde de euro. IAR Ghimbav, Avioane Craiova și Romaero Băneasa sunt companiile de privatizat din domeniul aeronautic, alături de un sfert din cota de acțiuni deținute la Tarom, respectiv 95%. În domeniul energetic, sunt propuse privatizări parțiale, prin listarea pe bursă a unor pachete de 10-15% din acțiunile statului. Companiile vizate sunt Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

„Poșta Română este un caz aparte, în dosarul privatizărilor. Pierderile companiei, deținută în propriție de 75% de Guvern, au fost atât de mari încât aceasta nu putea fi vândută: 120 de milioane de euro, în ultimii patru ani. După aproape patru mii de salariați disponibilizați, compania a început din nou să producă și a atras interesul unor potențiali cumpărători. Numai că Statul nu a fost mulțumit cu oferta primită și nu s-a ajuns la semnarea tranzacției”, continuă analistul economic prof. Marcel Zăvoianu.

Privatizările companiilor de stat au început după anul 1989 și au fost catalogate drept frauduloase de angajați, oameni de rând, presă sau chiar de către președinți și ambasadori. Traian Băsescu sau ambasadorul britanic Martin Harris sunt printre cei mai vocali oficiali, în acest sens.

Au existat companii precum Roman Brașov sau IMGB care s-au vândut pe un dolar. Combinatul Siderurgic Reșița s-a vândut pe un euro. Cumpărătorii plăteau doar prin preluarea datoriilor. Au fost și cazuri în care industrii întregi au fost cumpărate pentru a fi revândute la piese vechi, cum s-a întâmplat cu Electroputere”, explică prof. Marcel Zăvoianu.

La presiuni externe, mai multe dosare de privatizare frauduloasă s-au soldat cu zeci de aresturi la nivel înalt

Lista este completată cu vânzarea controversată a unor companii precum ARO, Romtelecon, Sidex, Petrom sau IPRS Băneasa. În ultimii ani, presiunile internaționale cumulate cu tensiunile locale au condus la soluționarea mai multor dosare de privatizare frauduloasă. Cel mai cunoscut dintre acestea este cazul Institutului de Privatizări Alimentare, care s-a soldat cu trimiterea în închisoare e magnatului Dan Voiculescu, împreună cu alte persoane implicate în demers. Fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei, Codruț Șereș, a fost arestat în dosarul Privatizărilor Strategice, împreună cu alte persoane implicate, pentru comiterea de activități ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romaero București și Avioane S.A. Craiova, S.N. Radiocomunicații, Poșta Română, Romtelecom. Multe alte dosare sunt în așteptare, iar multe alte investigații non-juridice dovedesc fraudele din domeniul privatizării. Alte studii, de data asta făcute de cercetătorii de la Cambridge și Harvard, demonstreazp faptul că sărăcia și corupția statelor din Europa de Est sunt provocate de programele de privatizare în masă, create de economiștii occidentali și impuse brutal statelor post-comuniste de organisme precum FMI, Banca Mondială sau Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare

CITEȘTE ȘI:

18 November 2015