Investitorii străini nu mai sunt dispuşi să îşi asume riscuri, având în vedere situaţia economică tulbure a Europei. Astfel că România are de suferit, ca şi celelalte ţări care altă dată păreau promiţătoare. Nivelul investiţiilor scade constant, iar lucrurile nu par să se îmbunătăţească prea curând, în ciuda estimărilor optimiste de la începutul anului.

25824-harta_romaniei.jpgÎnainte de a începe, anul 2012 se anunţa a fi unul al schimbării în bine – bancherii susţineau că economia este pe drumul cel bun, analiştii prognozaseră o revenire a investitorilor imobiliari în Europa, nimeni nu voia să dea crezare vocilor care încercau să tempereze entuziasmul. Însă criza din Zona euro este departe de a se fi terminat, problemele economice par să copleşească state precum Grecia şi Spania, în timp ce Europa Centrală şi de Est este dependentă de marile economii.

Rapoartele recente arată că România atrage din ce în ce mai puţini investitori, iar estimările pentru a doua jumătate a acestui an au fost modificate semnificativ. Întreaga regiune înregistrează o încetinire, deoarece cele mai multe ţări sunt extrem de vulnerabile la perspectivele economice negative din Zona euro.

„Majoritatea oamenilor de afaceri caută să minimalizeze riscurile la momentul acesta, nu se mai încumetă să se expună ca în anii anteriori. Astfel că se orientează către ţările de origine şi zonele apropiate, deoarece cunosc piaţa şi jucătorii, simt că pot controla posibilele pericole. Drept urmare, ţările care erau nu demult atractive, trec acum pe ultimele locuri între opţiuni, iar România nu face excepţie”, spune Christian Strasser, reprezentant Gridwork.

Investitorii aleg ţările cu o piaţă imobiliară constantă, chiar dacă este mai costisitor

Investitorii nu se încumetă momentan să achiziţioneze proprietăţi imobiliare în ţări precum România, ci se orientează către state cu tradiţie în afaceri imobiliare, aleg oraşe care au demonstrat că au o piaţă stabilă. şi asta chiar dacă proprietăţile din aceste ţări sunt mai scumpe decât la noi sau la vecini.

„Am început să investesc în piaţa imobiliară din 2005, dar nu am investit şi în România, deoarece pe vremea aceea, piaţa românească era în creştere abruptă. Uitându-mă înapoi, mă gândesc – norocul meu că nu am intrat pe piaţă, că s-ar fi dus prea mulţi bani. Am avut multe propuneri de afaceri în România şi atunci şi acum, dar consider că piaţa nu este încă suficient de matură. Deşi lucrurile se îndreaptă, piaţa se va redresa încet, cu paşi mici dar siguri, deocamdată există riscuri pe care nu trebuie să le iau în calcul în alte oraşe europene”, declară Dr. Jörg Thalmann, specialist imobiliar de origine română.

Această mentalitate este demonstrată şi de cifre. Cele mai recente analize arată că oamenii de afaceri străini continuă să investească sume importante în Anglia, Franţa, Germania sau Elveţia, pe când în România şi în ţările din Europa Centrală şi de Est, nivelul investiţiilor a coborât puternic.

„După un prim trimestru încurajator, în care volumul investiţiilor din România s-a situat la 99 milioane euro, activitatea a scăzut substanţial în trimestrul II, când valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la doar 25 milioane euro. Volumul investiţiilor imobiliare din zona Europei Centrale şi de Est a scăzut la 327 milioane euro, după ce în primul trimestru al anului s-a ridicat la 834 milioane euro”, arată cel mai recent raport DTZ Echinox.

CITEŞTE ŞI: Unde în România se pot câştiga cei mai mulţi bani?


2 August 2012