Investitorii străini ocolesc România din cauza corupţiei, deşi ţara noastră înregistrează cel mai bun scor din Europa de Est în ceea ce priveşte nivelul de integrare în economia globală. În ochii străinilor, Polonia este cea mai atractivă ţară din regiune pentru derularea unei afaceri, arată un studiu Bloomberg.

32803-investing.jpgRomânia se clasează pe locul 8 în clasamentul celor mai atractive ţări pentru afaceri din Europa de Est şi Asia Centrală, realizat de grupul american Bloomberg.

Cu toate că obţine cel mai ridicat punctaj cu privire la integrarea în economia globală, ţara noastră este privită cu teamă de investitorii străini din cauza corupţiei, a costurilor de a pune bazele unei afaceri, a infrastructurii sau a protejării drepturilor de proprietate.

  • România este devansată de Bulgaria (aflată pe locul 6)
  • Primele trei poziţii sunt ocupate de Polonia, Cehia şi Ungaria

Având cea mai bună rată de creştere economică din Uniunea Europeană în ultimii cinci ani, Polonia a obţinut cea mai mare medie şi este considerată a fi cea mai atractivă ţară pentru afaceri. Singurul membru UE care a reuşit să ocolească recesiunea, Polonia se remarcă datorită expansiunii accelerate a consumului intern şi a îmbunătăţirii infrastructurii, domeniu în care s-au investit peste 60 miliarde euro, în ultimii şase ani.

„Polonia a făcut un uriaş progres economic în ultimii 20 ani. Deşi până relativ recent, investitorii străini preferau alte ţări din regiune, î n prezent, Polonia a reuşit să recupereze”, declară pentru Bloomberg Roman Rewald, partener Weil, Gotshal & Manges LLP. 

NU RATA: Dezvoltarea sectorului real estate, încetinită de reputaţia României peste hotare. Cum putem atrage investitorii străini?

 

22 January 2014