Ultimul an a fost unul agitat pentru România, cu precădere pentru segmentul bancar şi cel al construcţiilor. Plecarea celor de la Nokia, modificarea normelor de creditare, precum şi elanul artificial pe care l-a căpătat piaţa construcţiilor, toate au adus un set de fluctuaţii surprinzătoare pe harta economiei româneşti. Dar cu adevărat important este nu neapărat efectul de moment pe care l-au avut toate aceste schimbări, ci implicaţiile pe care ele le aduc pe termen mediu. Studiile demonstrează că economia României îşi revine lent, dar că suntem vulnerabili în faţa problemelor europene.

24546-1318273735_investments_1.jpgPer total, lucrările de construcţii au crescut cu 5,3% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta este vestea bună. Previziunile nu sunt însă la fel de optimiste. Indicatorii care anticipează evoluţia construcţiilor, cel mai important fiind producţia de materiale de construcţii, indică o decelerare a creşterii în primul semestru al acestui an. Responsabili de această evoluţie sunt, în principal, românii care muncesc în străinătate.

„Aşteptări mai optimiste privind veniturile şi remitenţele muncitorilor din străinătate au ajutat lucrările de construcţii să crească, în a doua jumătate a anului 2011, cu 14,1% în comparaţie cu a doua jumătate a anului 2010, după o contracţie anuală de 8% în prima jumătate a anului 2011”, arată Dan Bucşa, economist şef Unicredit Țiriac.

Un segment aparte este cel format din lucrările de infrastructură, care au crescut în tot anul trecut cu 1,1% faţă de 2010. Această creştere nu s-a simţit însă deloc în creşterea economică, pe de o parte din cauza surselor bugetare limitate, iar de cealaltă parte din cauza lipsei acute de eficienţă a cheltuielilor publice.

Cel mai mare dezechilibru al anului trecut a venit din domeniul industrial

Cel mai mare dezechilibru al anului trecut a venit însă din domeniul industrial. Închiderea fabricii Nokia de la Jucu a avut multe implicaţii economice. Dincolo de prestigiul afectat, de locurile de muncă pierdute şi dezechilibrul economic al întregii zone, au fost afectate şi exporturile. Fabrica era al doilea cel mai mare exportator din România, la acel moment. Dar toate acest dezechilibre ar putea fi balansate de înlocuitorii Nokia la Jucu.

„În a doua jumătate a anului 2012, cererea externă şi-ar putea reveni, determinând accelerarea exporturilor. Începerea producţiei în noile fabrici Ford, DeLonghi şi Bosch (printre altele) este aşteptată să stimuleze exporturile în a doua parte a anului”, continuă Dan Bucşa.

Numărul celor care nu îşi mai pot plăti creditele, în creştere continuă

În paralel, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 100 milioane euro, anul trecut. Creditarea a încetinit puternic la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012, din mai multe motive. În primul rând, cererea a fost limitată, iar costurile crescute de finanţare şi noile norme de creditare nu au stimulat deloc acest segment. În plus, chiar şi cei care au obţinut deja credite au ajuns în situaţia de a nu le mai putea plăti. Astfel, rata creditelor neperformante a crescut la 14,05% în decembrie 2011, în comparaţie cu 11,85% în decembrie 2010.

„Nu ne aşteptăm la o accelerare puternică a activităţii bancare în 2012, din moment ce calitatea portofoliului de credite se îmbunătăţeste după reluarea creşterii economice şi cererea pentru credite noi rămâne modestă. Creditele în valută acordate populaţiei au fost afectate de noi reglementări prudenţiale, care au limitat serviciul datoriei şi au majorat avansurile. Sistemul bancar nu va impulsiona puternic creşterea economică, dar nici nu va fi o frână pentru economie”, arată economistul şef al Unicredit Țiriac.

Economia României îşi revine deci lent, din cauză că cererea internă şi cea externă nu cresc concomitent. Dacă lucrurile vor continua pe acelaşi tipar, atunci produsul intern brut ar putea creşte cu 1,2% în 2012 şi 2,3% în 2013, în termeni reali. Dar creşterea economică este dependentă de situaţia din Zona euro, iar acest lucru ne poate ridica în aceeaşi măsură în care ne poate destabiliza.

CITEȘTE ȘI Piaţa bancară din România, una dintre cele mai solide din Europa Centrală şi de Est

 

30 April 2012