Preşedintele Băsescu a anunţat oficial: aderarea României la Zona euro ar putea fi amânată în ultimul moment. Deşi acest lucru rămâne o prioritate pentru 2015, decizia va fi luată cu un an înainte, în funcţie de conjuncturile economice. 

22889-eurozone.jpgTermenul de 2015 pentru aderarea României la Zona euro funcţionează acum doar ca un stimulent pentru economia naţională.

Obiectivul nostru declarat este de acces în Zona euro în 2015. Nu spune nimeni că este un termen absolut, dar nu avem voie să ne dăm amânări, dacă nu este cazul. Eu consider că menţinerea acestui obiectiv nu face decât să stimuleze instituţiile româneşti, economia românească la accelerarea procesului de integrare, de aceea voi insista în continuare ca şi Guvernul, şi Parlamentul să menţină anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în Zona euro", a declarat Traian Băsescu la o gală a studenţilor români din străinătate.

Dacă implementarea euro în România va fi posibilă, nu se poate spune cu certitudine decât pe ultima sută de metri, arată preşedintele Băsescu.

Dacă nu va fi posibil termenul 2015, vom vedea în 2014, că nu va fi posibil din cauza noastră sau a conjuncturii, vom vedea, dar azi obiectul nostru trebuie să rămână în continuare 2015", a adăugat preşedintele.

Preşedintele a mai spus că nu este suficient ca România să îndeplinească criteriile de la Maastricht pentru intrarea în Zona euro.

Ce ne-a învăţat criza? Criza ne-a arătat că degeaba îndeplineşti criteriile de la Maastricht, dacă economia ta nu este competitivă, dacă economia nu este performantă, dacă economia nu poate să-şi susţină naţiunea", a conchis preşedintele Băsescu.

CITEŞTE ŞI: Ce se va întâmpla cu creditele în lei când vom trece la euro?



9 January 2012