După ce şi-au revenit din şocul produs de criza imobiliară, după ce şi-au reevaluat activităţile, băncile pot începe să privească în viitor. Planurile pe care acestea şi le fac includ România, chiar la începutul listei cu cele mai bune zone pentru investiţii. Singurele reticenţe sunt legate de sectorul rezidenţial. Băncile nu mai au apetit pentru finanţarea de locuinţe, în special dacă cei care au nevoie de bani sunt dezvoltatorii.

21924-bancile_nu_mai_dau_credite.jpgOficialii băncilor sunt de acord: indiferent de ce urmează, perioada cea mai grea a trecut. Acum trebuie să ne raportăm la noile realităţi. În acest context, chiar dacă ar mai apărea un nou val de recesiune, vom fi mult mai pregătiţi să îi facem faţă şi nicio industrie nu va mai fi lovită aşa cum a fost în urmă cu trei ani. Iar România este una dintre economiile care au rezistat cel mai bine acestei tranziţii, spun specialiştii.

    „În ultimii trei ani s-au realizat în România o serie de ajustări structurale care nu s-au realizat şi în pieţele vestice. Deficit de cont curent, de cont de capital şi aşa mai departe. Indicatorii în sine arată mult mai bine. Gradul de îndatorare raportat la PIB este unul dintre cele mai scăzute. Economiile din Europa Centrală şi de Est nu pot fi deconectate de la restul lumii, dar vor absorbi mult mai uşor eventualele şocuri care s-ar întâmpla sau nu.", arată Bogdan Cernescu, 
    General Manager Erste Group Immorent Romania IFN.

    Perspectivele de creştere pe termen mediu şi lung ale sectorului bancar rămân extrem de favorabile pentru Europa Centrală şi de Est, în special pentru şase ţări: România, Rusia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Albania. Aceste ţări, care reprezintă împreună 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrală şi de Est, au şanse mari să continue să crească rapid.

    „Piaţa bancară din România are toate şansele să fie cea mai atractivă din sud-estul Europei, datorită atât faptului că este cea mai mare din Europa de Sud-Est, cât şi a creşterii aparent sustenabile (rata de creştere nominală a creditelor şi activelor de circa 8-11% de la an la an, în euro, în perioada 2011-2015)", arată ultimul raport al Raiffeisen. [AFLĂ MAI MULT AICI]

    Băncile finanţează orice segment imobiliar, mai puţin rezidenţialul

    Băncile concurează foarte puternic atât în zona de retail, de credite ipotecare, de credite de consum, concurează foarte puternic şi în zona IMM-uri sau zona corporate. Ceea ce nu le mai interesează însă, este zona rezidenţială.

    Cred că băncile au devenit mai conştiente de faptul că o dezvoltare rezidenţială implică riscuri diferite faţă de proiectele de birouri sau industriale, şi nu au făcut decât să îşi reajusteze politicile astfel încât să facă faţă acestor riscuri.", continuă oficialul Erste Group Immorent Romania.

    Reducerea riscurilor se traduce, în această perioadă, şi în reducerea volumelor de muncă. Dar aceste pierderi în detrimentul protejării bugetului sunt asumate de bancă, ba chiar folosite ca strategie pe termen mediu şi lung.

    Este o piaţă în care noi ne simţim bine, chiar dacă este o piaţă foarte dificilă. În consecinţă, vom continua să fim activi şi în 2012 pe partea de împrumuturi în domeniul imobiliar, iar strategia este foarte clară. Interesul nostru se îndreaptă spre ceea ce noi numim „income producing real estate", este vorba despre proprietăţile care produc venituri. Deci office, industrial şi logistic, retail în continuare şi doar ocazional în dezvoltări în segmentul de turism şi rezidenţial.", arată Ana Dumitrache, şef departament Finanţări Imobiliare BCR

    Investitorii înţeleg poziţia băncilor, dar caută o cale de mijloc

    Investitorii, care au încercat constant în ultimii ani să găsească o metodă de a-şi finanţa sau refinanţa proiectele rezidenţiale înţeleg reticenţa acestora de a finanţa acest segment, dar consideră că ar trebui făcute nişte departajări.

    „În momentul în care un dezvoltator merge la bancă şi spune că vinde 50% din proiect până termină, visează! Normal vă banca nu o să îi dea credit niciodată. Nu mai cumpără nimeni până nu este proiectul terminat. Trebuie să ştii să faci un business plan corect azi. Am întâlnit foarte mulţi dezvoltatori care susţineau proiecte mari, faze mari, suprafeţe mari. În piaţa de astăzi! Nu se vor finanţa astfel de dezvoltări, pentru că piaţa cere cu totul altceva.", arată Ionuţ Bordei, director executiv Cordia Futureal.

    Problema dezvoltatorilor este că produsele de care are nevoie piaţa sunt cele ieftine. Apartamente cu un preţ mediu de 50.000 euro. Apartamente care trebuie construite de aici înainte, căci tot ce s-a construit deja, a folosit alte tipare.


    CITEŞTE ŞI: Cum sabotează băncile piaţa executărilor silite? Specialiştii explică dedesubturile acestor tranzacţii

    14 November 2011